Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pri lesnom požiari hasiči museli ísť k ohňu po vlastných. Terén bol nedostupný
Zdielať na

Pri lesnom požiari hasiči museli ísť k ohňu po vlastných. Terén bol nedostupný

ŠUMIAC / V ťažko prístupnom teréne medzi Pohorelou a Šumiacom zasahovali desiatky hasičov, lesníkov aj dobrovoľníkov. Horel tam mladý lesný porast na takmer dvoj-hektárovom úseku. A preto museli hasiči prejsť kilometre pešo.

Iba úzka lesná cesta prudko stúpajúca do kopcov viedla najbližšie popri zasiahnutom území. Ťažká technika, v ktorej vozili vodu sa až priamo v miestu požiaru nedostala. Hasičské vozidlá až z Brezna a Banskej Bystrice stáli v hore zaparkované v rade za sebou, ďalej už museli ísť chlapi po vlastných. "Na mieste zasahuje 14 profesionálov, 36 dobrovoľníkov a 8 chlapov z lesov Slovenskej republiky," hovorí veliteľ zásahu Erik Piater.  

Stovky metrov hadíc dostali na horiace územie na štvorkolkách. Potom už išli pešo a doslova meter po metri prechádzali oblasť požiaru a kontrolovali všetky ohniská. Nemohli nič prehliadnuť, hrozilo, že by sa mladý porast znova rozhorel. Požiar vznikol rýchlo, rovnako pohotovo sa našťastie ľudia zmobilizovali. "V súčasnosti požiar zachvátil plochu 1,2 hektára," dodáva Piater. Aby sa tento raz podobný scenár nezopakoval, na požiarom postihnutom území počas celej noci hliadkovali dobrovoľníci. Príčina požiaru ešte v tejto chvíli známa nie, zisťuje to hasičský vyšetrovateľ, no vylúčiť sa nedá ani cudzie zavinenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy