Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajti si vyskúšali streľbu na unikajúce auto
Zdielať na

Policajti si vyskúšali streľbu na unikajúce auto

LEŠŤ / Väčšina policajtov sa do situácie, kedy by musela vytiahnuť zbraň na unikajúce auto, dostane len zriedka. No po posledných tragických udalostiach si banskobystrickí policajti povedali, že ukážu svojim kolegom, ako taká naháňačka v skutočnosti vyzerá. Náročnosť tejto akcie si na vlastnej koži skúsil aj reportér TV JOJ Samuel Migaľ.

Neprešli ani dva mesiace a vo výcvikovom priestore na Lešti (okres Zvolen) policajti začali cvičiť modelované naháňačky, tak ako prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar sľuboval. Veľmi podobne to totiž vyzerá v reálnej situácii. Policajti naháňajú auto, ktoré ohrozuje všetkých na okolo. Nevedia kto sa v aute vezie a prečo uniká. "Vždy tam budú tie parametre sťažené. Ten človek bude v strese, bude pod veľkým adrenalínom, pretože tam naozaj už ide o život," vysvetľuje Peter K., príslušník Pohotovostných policajných útvarov. 

Vyskúšal si to aj reportér televízie JOJ Samo Migáľ. "Je to fakt náročné. Piesok mám v očiach." Náročnosť sa odrazila aj na samotnom výsledku. "Z tridsiatych rán máš jeden jediný zásah a ten je vľavo hore. Čiže v podstate ak by sme boli v reálnej situácii, tak si zastrelil vodiča alebo spolujazdca za ním," oznámil výsledok Peter. 

Stopercentný výcvik je nereálny

Vycvičiť všetkých policajtov ale na stopercentne presnú streľbu z naháňajúceho auta je zrejme nereálne.Cieľ je úplne iný. Po absolvovaní krátkeho výcviku by potom skutočná naháňačka nebola pre policajtov tou prvou v ich profesionálnej praxi. "Následne vo výkone služby budú tento výcvik, ktorý by tam absolvovali, zohľadňovať. A rozhodovať sa potom budú na základe prežitých okolností," dodáva Gašpar.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy