Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia objasňuje prípad sériového vraha. Obete po sexuálnom styku spálil
Zdielať na

Polícia objasňuje prípad sériového vraha. Obete po sexuálnom styku spálil

ILAVA / Ohavnosť skutkov 38-ročného Miroslava, ktorý sa mal priznať k trom vraždám, stále rezonuje na verejnosti. Vyšetrovanie polície a jej ďalšie indície smerujú k tomu, že po masovom vyčíňaní Ondreja Riga, ide pravdepodobne o ďalšieho brutálneho sériového vraha, ktorý sa neštítil popraviť ani bezbranné dievčatko.

K brutálnemu konaniu Miroslava, ktorý sa usadil v dedine Zliechov sa šéf NAKA vyjadril naposledy pred mesiacom. Odvtedy nastalo v súvislosti s prípadom, ktorý nazvali Beštia, ticho. Na zábery muža, ktorý bez akýkoľvek emócií ukazuje, kde sú pozostatky jeho obetí sa ale len tak ľahko nedá zabudnúť.

"Jedná sa o osobnosť s črtami psychopatie. Dokonca, možno by som to nazval anetickým psychopatom," myslí si forenzný psychológ Martin Gronský. 

"Do úvahy prichádza z psychiatrického hľadiska diagnóza závažnej poruchy osobnosti," vysvetľuje psychiatrička Danica Caisová. 

Obvinený Miro sa priznal podľa polície k trom vraždám. Dve ženy a muža uškrtil. Štvrtá obeť by podľa polície mala byť len jeden a pol ročná Nina, ktorá je nezvestná už päť rokov. Potvrdili ale len vraždu jej mamy Moniky Benčatovej. Pozostatky dievčatka sú problémové.

"Vzhľadom na to, že v trestnej veci prebiehajú procesné úkony a znalecké skúmania, nie je možné poskytnúť bližšie informácie, pretože by mohlo dôjsť k ohrozeniu vyšetrovania," informoval Martin Wäldl, hovorca polície. 

Obete spálil

"Všetky obete boli likvidované spálením. Ten priebeh tých skutkov bol brutálny. Ja ho nebudem, ani nechcem opisovať," povedal Peter Hraško, riaditeľ NAKA. 

Spaľovať ich mal v krbe v dome v obci Zliechov. Podľa informácií televízie JOJ jedna z obetí bola dokonca tehotná. Pozostatky potom podľa polície zakopal v záhrade. Problém je to, že tie po Nine sa zrejme vstrebali a rozložili oveľa skôr. Preto je ťažšie ju identifikovať.

Pri jednej obeti je v hre aj úkladná vražda. Okrem toho počet Mirových obetí podľa polície určite nie je konečný. V Čechách sú totiž nezvestné ďalšie osoby späté s ním a zmizli v čase, kedy tam býval aj on.

"Môžeme však potvrdiť, že za účelom preverenia ďalších možných podozrení, prebieha veľmi úzka spolupráca s políciou Českej republiky," doplnil Wäldl. 

Miroslav je teraz vo väzbe a okrem obvinenia z troch vrážd, čelí aj s družkou Luciou obvineniu zo zločinu týrania jeho 8-ročného syna. Aj na ňom mali páchať ohavnosti, kvôli čomu bol v zúboženom stave. Okrem toho sa stále čaká na výsledky znaleckých posudkov.

Kľúčové budú najmä tie ohľadom jeho duševného stavu. V hre je totiž porucha osobnosti. Okrem toho aj z oblasti sexuológie. Pri všetkých vraždách podľa polície došlo aj k pohlavnému styku.

"Porucha osobnosti nie je dôvod na to, aby sa vyhol trestnému stíhaniu," ozrejmila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy