Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pachová stopa ako dôkaz. Psy pracujú na 100 percent
Zdielať na

Pachová stopa ako dôkaz. Psy pracujú na 100 percent

BRATISLAVA / Stovky služobných psov v policajnom zbore sú dennodenne nenahraditeľným pomocníkom našich policajtov. Cvičia na rôzne situácie, my sa však zameriame na pachovú identifikáciu. V rámci nej pomohli usvedčiť viacerých páchateľov či nájsť nezvestné osoby.

V policajnom zbore evidujú 440 psovodov a 690 služobných psov. "Každý pes je vycvičený na príslušnú špecializáciu," vysvetľuje riaditeľ kynológie a hipológie Ján Dudák. V rámci špeciálnej služobnej kynológie sú psy pod vedením výborných psovodov schopné neomylne vyhľadávať napríklad výbušniny, drogy, zbrane či ľudí .

Len pred pár dňami našiel Asko nezvestného 10-ročného chlapca, či prevádzača nelegálnych migrantov. "V pachových prácach sú využívaní na sledovanie pachovej stopy zanechanej páchateľmi a následne vyhľadávanie vecí pochádzajúcich z miesta činu, ktoré títo páchatelia stratili alebo úmyselne zahodili," pokračuje Dudák. 

Gang lupičov, ktorý s maskami Václava Klausa či Arnolda Schwarzenegegra prepadol banky v Smoleniciach, v Modre či v Senci. Jeden z páchateľov je už odsúdený. To aj vďaka tomu, že služobný pes zhodne identifikoval pachové stopy podozrivého so stopami páchateľov zadokumentovaných pri jednom z vykradnutých trezorov. "Môžeme potvrdiť, že medzi dôkazy využité v týchto prípadoch patrili aj pachové stopy," povedal hovorca prezídia Martin Wäldl. 

Pachovú identifikáciu vykonávajú samostatne v špeciálnych pracoviskách a to v Košiciach a pri Velkom Krtíši. 

Robia to na 100 percent

Približne sedem tisíc pachových stôp sa nachádza v tejto miestnosti. Zaistili ich kriminalistickí technici na mieste činu. "Pokiaľ operatívci vytipujú určitú osobu, tak v druhom sklade máme porovnávacie pachové stopy. Potom psovod špecialista na našom pracovisku so služobným psov vykoná tzv. pachovú identifikáciu," vysvetľuje vedúci oddelenia metódy pachovej identifikácie Ján Varga. 

"Nemôžeme si dovoliť zmätočnosť alebo nejaké omylné chyby. Tie psíky robia na 100 percent," dodáva Varga. Nie každý jedinec je vhodný na pachovú identifikáciu. Selekcia je veľmi prísna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy