Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stratení na kruhovom objazde. Takto sa má správne jazdiť na viacprúdovom kruháči
Zdielať na

Stratení na kruhovom objazde. Takto sa má správne jazdiť na viacprúdovom kruháči

GALANTA / Budujú ich preto, aby zvyšovali priechodnosť a urýchlili prejazd cez križovatky. Nie všetci v nich však vedia správne jazdiť. Viacpruhové kruhové objazdy robia vrásky na tvári mnohým vodičom. Pravidlá sú pritom jednoduché.

Predstavte si modelový príklad. Vozidlo vchádza do kruhového objazdu. Nezíde ani na prvý, ani na druhý a ani na tretí výjazd. Po tom, ako vodič prešiel celý kruhový objazd, zišiel na štvrtom výjazde a celú cestu pritom išiel po vonkajšom pruhu. Policajti síce za takúto jazdu pokutu nedajú, spomaľuje ale plynulosť cestnej premávky. "Keď ideme po vonkajšej strane a je väčšia kolóna vozidiel, ktorá sa chce dostať do kruhového objazdu, tak ich blokujeme vcelku zbytočne," hovorí dopravný konzultant Igor Dolanský. 

Podľa odborníka treba pri jazde vo vnútorných pruhoch myslieť na bezpečnosť. Ak totiž vodič chce vyjsť z kruhového objazdu, mal by mať dostatočný priestor na to, aby sa do vonkajšieho jazdného pruhu a následne von z kruhového objazdu, aj dostal.

Pre jazdu v kruhovom objazde s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke platia tie isté pravidlá jazdy v jazdných pruhoch, ako aj na každej inej ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi.

Ak idete vo vnútornom pruhu a do vonkajšieho sa dostane vozidlo, ktoré vám pri nasledujúcom výjazde bude zavadzať, musíte spomaliť a počkať, kým prejde, až potom opustiť kruhový objazd. "Pri prechode z jedného pruhu do druhého musíme dať znamenie o smeru jazdy a prednosť vozidlám, ktoré sa nachádzajú v jazdnom pruhu do ktorého vstupujeme," dodáva Dolanský.

Takýchto kruhových objazdov je na Slovensku mnoho. Minimum vodičov v nich pritom využíva jazdu vo vnútornom pruh. Za porušenie uvedených ustanovení pri jazde po kruhovom objazde a vchádzaní z neho sa ukladajú rovnaké sankcie, ako za ich porušenie na inej ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy