Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Útok vo fínskom Turku polícia vyšetruje ako terorizmus
Zdielať na

Útok vo fínskom Turku polícia vyšetruje ako terorizmus

TURKU / Piatkový útok vo fínskom meste vyšetruje polícia ako trestný čin súvisiaci s terorizmom. Hlavným podozrivým, ktorého sa podarilo zadržať krátko po čine,je podľa polície 18-ročný Maročan. V noci z piatka na sobou tiež zatkli pri nočnej razii v byte päť osôb.

Muž, ktorého meno polícia zatial nezverejnila zabil v piatok poobede v centre juhofínskeho Turku dvoch ľudí. Obaja boli podľa úradov občania Fínska. Medzi ďalšími zranenými sú tiež dvaja Švédi, jeden Talian a tiež občan Británie. Samotného útočníka policajti strelili do nohy a momentálne je v rukách lekárov. Vypočuť ho zatiaľ nebolo možné. 

"Zadržujeme momentálne šesť podozrivých, hlavného a päť ďalších," uviedol v sobotu ráno vyšetrovateľ Markus Laine. Päť zadržaných osôb zatiaľ polícia preveruje, nie sú si ešte istí, či majú s útokom niečo spoločné. Všetci ale boli v kontakte s hlavným podozrivým, 18-ročným Maročanom.  Do Fínska prišiel vlani a žiadal o azyl. Ten mu ale údajne zamietli. Útočník sa zameriaval na ženy.

Krajina po útoku posilnila bezpečnostné opatrenia. Viac policajtov sa objaví najmä na medzinárodnom letisku v Helsinkách a železničných staniciach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy