Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veterná smršť či silná búrka? Úrady by vás mali informovať
Zdielať na

Veterná smršť či silná búrka? Úrady by vás mali informovať

BRATISLAVA / Obyvateľov by pred blížiacim sa nebezpečenstvom v podobe rôznych prírodných živlov mali informovať mestské či obecné úrady.

Búrka spojená so silným vetrom udrela v Bratislave včera krátko po 10 hodine. Úrady mali na varovanie obyvateľov menej ako hodinu.

"Treba brať na zreteľ aj to, že počasie sa mení veľmi rýchlo a nie vždy je možné to zistiť v dostatočnom predstihu," povedal hovorca ministerstva vnútra, Peter Lazarov. 

Pred včerajšou búrkou vydal hydrometeoroligický ústav najskôr výstrahu prvého stupňa. Až potom ju zvýšili na stupeň číslo dva. O čom informovali aj sekciu krízového riadenia ministerstva vnútra. Tí následne prostredníctvom integrovaného záchranného systému 112 rozošlú správy do postihnutých krajov.

"Následne boli vyrozumení aj operátori 112 dotknutých krajov, ktorí ďalej rozposlali informačné správy starostom a primátorom," doplnil Lazarov. 

Tí v prípade dostatočného časového predstihu majú informovať obyvateľov o blížiacej sa živelnej pohrome. V obciach väčšinou prostredníctvom miestneho rozhlasu. V mestách napríklad spustením varovných sirén.

Najčastejšie sa tento systém využíva v prípade, že obce ohrozuje napríklad prívalová vlna. Teda ako výstraha pred povodňami. Tie už postihli aj mesto Prešov. Okrem toho tento rok už štyrikrát vyhlásili mimoriadnu situáciu pre poveternostný stav. Dvakrát v júli po ničivej búrke s vetrom a krupobitím.

V prípade vzniku mimoriadnych udalostí, ktoré ohrozujú životy a majetok väčšiny obyvateľstva sekcia krízového riadenia upozorňuje občanov prostredníctvom verejnoprávnych médií. Tie potom každých pätnásť minút informujú o blížiacej sa hrozbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy