Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dedinčania zachraňovali zdravotne postihnuté deti z horiaceho domu
Zdielať na

Dedinčania zachraňovali zdravotne postihnuté deti z horiaceho domu

GELNICA / Strach o život pri pohľade na plamene zažili viacerí obyvatelia Helcmanoviec. Začal tam horieť dvojgeneračný rodinný dom a báli sa aj susedia. Obrovským šťastím je, že sa dedinčanom podarilo dostať z domu deti, ktoré sa pre zdravotné postihnutie nemohli hýbať.

Keď prišli k rodinnému domu hasiči, vyzeralo to katastrofálne. Z každej strany sa valil dym a plamene.

"Tu išiel oheň, tam je oheň vysoký. Odtiaľ dym, no z každej strany dym. Ja som sa tak zľakla, preboha veď ja tu zhorím," hovorí suseda Anna Tulejová.

Oheň vznikol v izbe na hornom poschodí. Chlapi museli zasahovať v dýchacích prístrojoch. Plamene hasiči hľadali aj pod strechou, kam sa z izby rozšírili. Na mieste zasahovali gelnickí profesionáli a dobrovoľníci z Helcmanoviec a Mníška nad Hnilcom. Po približne hodinovom boji oheň uhasili.

"Požiar už bol v treťom štádiu horenia. Horela prevažne rohová miestnosť. Vyhoreli dve miestnosti, kuchyňa a obývacia miestnosť," povedal veliteľ zásahu Rastislav Kocúr.

Po náročnom zásahu ostal dom neobývateľný. Žilo v ňom sedem ľudí. Hasičský zisťovateľ príčin síce ešte pátra po príčine vzniku požiaru, no miestni si myslia, že obyvatelia horného poschodia si za oheň môžu sami. Podľa dedinčanov totiž veľmi holdujú alkoholu a zrejme zanedbali starostlivosť o komín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy