Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Prvý slovenský terorista dostane odškodné vyše 15 tisíc eur
Zdielať na

Prvý slovenský terorista dostane odškodné vyše 15 tisíc eur

KOŠICE / Tisícky eur dostane od štátu muž, ktorého označujú za prvého slovenského teroristu, uvádza portál hnonline.sk. Vyplýva to z rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva. Podľa neho Ladislav Kuc utrpel nemajetkovú ujmu a treba mu vykompenzovať aj náklady na súd.

Odškodné musí štát zaplatiť najneskôr do troch mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku. Ladislav Kuc by si mal prilepšiť o 15 500 eur. Sťažnosť podala Kucova obhajkyňa Tatiana Vorobelová ešte v máji v roku 2014. "Jeho práva sú v trestnom konaní porušené a to právo byť prepustený z väzby a to článok 5 odsek 3, a odvolala som sa na výnimočnú situáciu, povedala Kucova obhajkyňa Tatiana Vorobelová.

Podľa Kuca súdy nemali dostatočný dôvod na ponechanie vo väzbe. Okrem toho tvrdí, že na slobode na páchanie trestnej činnosti ani nepomyslí, argumentoval i svojim zlým zdravotným stavom. "Trpí vrodenou duševnou poruchou, ktorá potrebuje dennú udržiavaciu liečbu," hovorí Vorobelová. Po vyše troch rokoch od podania žiadosti do Štrasburgu Európsky súd pre ľudské práva rozhodol.

Slovenská republika musí zaplatiť Kucovi nemajetkovú ujmu 6500 eur a ďalších 9000 eur ako náklady a výdavky. Ladislavovi Kucovi kládli za vinu spolu 10 skutkov, okrem najzávažnejšieho bombového útoku aj dve knižné bomby a výhražné listy. Pôvodne mu súd vymeral 25-ročný trest.

"Ja si myslím, že ja si nezaslúžim 25 rokov basy. Ja sa chcem ospravedlniť za svoje chovanie, čo som spravil, mal som počúvnuť svojho psychiatra a radšej sa liečiť," povedal Kuc ešte v roku 2016.

Po dovolaní sa na najvyšší súd napokon zmenili právnu kvalifikáciu z terorizmu na všeobecné ohrozenie a napokon trest skrátili o rok a pol. Košický krajský súd však prípad opäť vrátil prvostupňovému senátu, tam zatiaľ nerozhodol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy