Skoro jasno
21°
Bratislava
Teroristická hrozba u nás nie je úplne vylúčená, myslí si bezpečnostný analytik
Zdielať na

Teroristická hrozba u nás nie je úplne vylúčená, myslí si bezpečnostný analytik

KOŠICE / Polícia bude príjmať opatrenia na letiskách. Súvisí to s anonymným listom, ktorý v pondelok objavili na košickom letisku. Bezpečnostný analytik hovorí, že polícia nemôže takéto informácie podceňovať.

List našli v schránke autopožičovne. Je umiestnená priamo v letiskovej hale. Je napísaný rukou v anglickom jazyku. Podľa informácií TV JOJ má podľa pisateľa u nás 25. júla vybuchnúť bomba. Vyšetrovanie prípadu prevzala Národná kriminálna agentúra.

Podľa bezpečnostného analytika teroristická hrozba u nás nie je úplne vylúčená. Aj preto sa prípadom ihneď začala zaoberať polícia.

"Treba zistiť podľa kamerového záznamu, aký tam bol pohyb osôb, kto to mohol byť," hovorí analytik, Juraj Zábojník. 

Presne tento smer vyšetrovania naznačil aj policajný prezident. Podľa bezpečnostného analytika veľa napovie aj samotné písmo, keďže je text napísaný rukou.

V neposlednom rade sa pozornosť vyšetrovateľov zameria aj na gramatiku použitej angličtiny. To by mohlo odhaliť či list písal cudzinec, prípadne niekto zo Slovenska.

"Môže ísť aj o mentálne chorú osobu, ktorá chce nejakým spôsobom zastrašiť," myslí si Zábojník. 

Samozrejme v hre je stále aj reálna hrozba. Aj keď teda polícia prípad vyšetruje ako šírenie poplašnej správy. Pisateľ neuviedol presné miesto. Všetky, ale celoročne podliehajú prísnemu bezpečnostnému režimu. V daný deň však dôjde aj k ďalším opatreniam.

"Budú aj iné opatrenia, ktoré by som však nechcel špecifikovať, lebo nie je to možné z taktického hľadiska," povedal policajný prezident, Tibor Gašpar. 

"Určite by som to nepodceňoval v dobe, v ktorej žijeme a v tých útokoch, ktoré sa už odohrali v západnej Európe," dodáva Zábojník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy