Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za úplatky vzali do väzby primára hematológie z Prešova
Zdielať na

Za úplatky vzali do väzby primára hematológie z Prešova

BANSKÁ BYSTRICA / Primár oddelenia klinickej hematológie prešovskej fakultnej nemocnice skončil vo väzbe. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Lekár čelí obvineniu z prijímania úplatku. A nejde iba o jeden prípad.

Elitní policajti si prišli pre primára hematológie ešte v utorok, prekvapili ho skoro ráno priamo v nemocnici. Obvinenie proti lekárovi je závažné, od pacientov aj ich príbuzných mal zobrať úplatok za poskytnutie akýchsi nadštandardných liečebných postupov.

Prešovský primár čelí obvineniu v úplatkárskej kauze, podľa súdu ide o štyri skutky, ktorých sa dopustil vo februári a marci tohto roku.

Priamo vo svojej kancelárii v prešovskej nemocnici podľa prokuratúry prijal v jednom prípade od pacienta a v ďalších troch prípadoch od príbuzných fľaše domáceho alkoholu aj slivovice či igelitky s domácimi produktmi. No v dvoch z týchto prípadov išlo aj o obálky s peniazmi. "Informácie, ktorými disponujeme sú len tie, ktoré máme od zamestnancov, ktorí boli v danom čase na pracovisku," uviedla hovorkyňa fakultnej nemocnice v Prešove Renáta Cenková.

Ako lekár pritom poskytoval dlhodobú zdravotnú starostlivosť pacientom trpiacim závažným ochorením. Na súd do Banskej Bystrice ho priviezli z policajnej cely v Košiciach, tvár si po celý čas ukrýval za papiermi. Ticho však bol aj počas výsluchu pred sudcom, k obvineniam nevypovedal. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu pracoviska Banská bystrica rozhodol o vzatí do väzby MUDr. Stanislava P., obvineného zo zločinu prijímania úplatku. Dôvodom väzby je obava z pokračovania v trestnej činnosti," uviedla hovorkyňa Katarína Kudjaková.

Z budovy súdu tak obvinený primár hematológie odchádzal s putami na rukách. Policajti ho eskortovali priamo do ústavu na výkon väzby. "V tejto fáze, je to nežiaduce sa vyjadrovať," uviedol lekárov obhajca Ambróz Motyka.

Obvinený lekár je pritom stále primárom oddelenia klinickej hematológie. Vedenie prešovskej nemocnice doteraz neinformoval o tom čo sa stalo. "O udalosti nie sme oficiálne informovaní, doteraz nás nekontaktoval ani vyšetrovateľ ani dotknutá osoba. Snažíme sa s ním spojiť aby vysvetlil svoju neprítomnosť a následne budeme postupovať v zmysle platnej legislatívy," dodala hovorkyňa nemocnice.

Štvrtkové rozhodnutie o vzatí do väzby ešte nie je právoplatné, lebo obvinený podal sťažnosť. "Obvinený podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky," uviedla Kudjaková.

V prípade dokázania viny mu hrozí až 8 ročný trest. V tomto štádiu vyšetrovania však nie je vylúčené ani to, že primárovi pribudnú aj ďalšie obvinenia. Polícia má podozrenie, že sa dopustil korupčného správania ešte aj v ďalších prípadoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy