Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Štefan Harabin prepustil na slobodu extrémistu
Zdielať na

Štefan Harabin prepustil na slobodu extrémistu

BRATISLAVA / Štefan Harabín prepustil z väzby na slobodu muža obvineného z výtržníctva s rasovým motívom. Informoval o tom denník SME. Ešte v zime pri roztržke v jednom z banskobystrických podnikov údajne zranil mladého Francúza tmavšej pleti. Bitku vraj sprevádzali rasistické pokriky.

Ublíženie na zdraví a výtržníctvo. Z týchto deliktov obviňuje polícia 31 ročného banskobystričana Petra. Predchádzať tomu mala potýčka v jednom z miestnych barov. Z policajného pohľadu však nešlo o obyčajnú krčmovú bitku. "Motívom útoku mala byť farba pleti," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Banskobystričan sa totiž pobil s francúzskym mladíkom čiernej pleti. Podľa výpovedí svedkov padali počas bitky rôzne rasistické nadávky. Práve preto sa prípadom začala zaoberať NAKA a jej protiextrémistická jednotka. Banskobystričana obvinili a Špecializovaný súd ho posadil do vyšetrovacej väzby.

Obvinený muž strávil v banskobystrickej väzbe iba niekoľko dní. Krátko nato ho Harabínov senát prepustil na slobodu, informoval denník SME. "Senát najvyššieho súdu rozhodol ešte 2. marca tak, že napadnutý rozsudok zrušil a obvineného prepustil ihneď na slobodu," uviedol hovorca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Boris Urbančík.

"Keďže pri rozhodovaní o väzbe išlo o druhostupňové rozhodnutie, voči ktorému prokurátor ÚŠP nemá žiaden opravný prostriedok je zákonnou povinnosťou prokurátora ÚŠP ho rešpektovať," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Štefan Harabin momentálne dovolenkuje, za svojim rozhodnutím si stojí. Podľa Harabinovho senátu nebol jasne preukázaný rasový motív a ani jednoznačne dokázané to, kto bitku skutočne vyprovokoval. Harabin spochybnil aj výpovede troch svedkov, ktoré mali byť v spise navlas rovnaké. Hovorí o manipulácii. "Môžu traja ľudia vypovedať rovnako? Možu? Od slova do slova aj s gramatickými chybami a slovosledom?" pýta sa Harabin.

To že by za rozhodovaním stála kritika sprísnenej protiextrémistickej legislatívy, neustála ostrá kritika súčasného vedenia rezortu spravodlivosti, či dokonca akýsi bojkot z jeho strany, kategoricky odmieta. "To znamená, že mám taký názor, že ja neaplikujem túto normu. Ja ju aplikujem. Ale ja svoj názor túto normu môžem mať. Nie som v ústave, zatvorený, že by som nemohol povedať svoj názor," dodal Harabin.

Vyšetrovanie tohto prípadu aj napriek tomuto rozhodnutiu pokračuje ďalej. Mladý muž je na slobode, termín ukončenia vyšetrovania v nedohľadne. "Vec je v štádiu prípravného konania, preto sa z dôvodu zabránenia možného marenia získania dôkazov, nebudeme podrobnejšie vyjadrovať," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy