Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Za vraždou majiteľa pohrebníctva je jeho vnučka, tvrdí prokurátor
Zdielať na

Za vraždou majiteľa pohrebníctva je jeho vnučka, tvrdí prokurátor

BANSKÁ BYSTRICA / Rodinné pohrebníctvo vo Zvolene a spory o to, komu bude patriť, mali byť spúšťačom udalostí, ktoré vyvrcholili úkladnou vraždou. Vnučka Miriam údajne zosnovala plán a obžaloba tvrdí, že práve táto 27-ročná žena a jej rodičia stoja za popravou 74-ročného starého otca. Vražda otriasla Zvolenom ešte v roku 2014. Všetci traja členovia rodiny, spolu s údajným vykonávateľom, dnes predstúpili pred senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

Vnučka Miriam, jej matka Ingrid a nevlastný otec Ján, všetci traja členovia rodiny vlastniacej zvolenské pohrebníctvo, dnes sedeli vedľa seba na lavici obžalovaných. "Ide o obzvlášť závažný zločin vraždy kde došlo k usmrteniu člena rodiny, naplánovali to členovia rodiny, usmrtili starého otca, išlo o finančný zisk," tvrdí prokurátor Tomáš Honz.

Obeťou bol 74-ročný starý otec. Bývalý majiteľ pohrebníctva, ktorý žil v byte na poschodí. Vzťahy boli na bode mrazu, lebo starý pán chcel pohrebníctvo, ktoré v minulosti daroval synovi s rodinou, naspäť.

Starého pána našiel zastreleného na jar v roku 2014 jeho kamarát. Trvalo ďalšie dva roky, kým sa polícii podarilo zozbierať dôkazy a obviniť troch členov rodiny z naplánovania a objednávky vraždy. Jeho 27-ročná vnučka mala podľa obžaloby stáť za myšlienkou, ako sa zbaviť starého otca a tým aj problémov s rodinným biznisom.

"Vnučka Miriam dostala nápad, povedala to mame a tá svojmu manželovi a zohnali ďalšieho muža čo vykonal vraždu," hovorí Honz. Na lavici obžalovaných tak sedel aj údajný vykonávateľ Jozef z Budče, ktorý mal zinkasovať odmenu 7000 eur a kúpenou zbraňou bezbranného dôchodcu popraviť viacerými ranami do hlavy a hrude.

Všetci traja členovia rodiny, ako aj údajný vykonávateľ, svoju účasť na vražde dôchodcu popierajú, tvrdia, že sú nevinní. "Je to ťažké, nič sme neurobili a ľudia už teraz na nás inak pozerajú," hovorí obžalovaná vnučka Miriam. 

Obvineným hrozia výnimočné tresty, 25 rokov až doživotie. Proces naplánovaný na celé leto buď potvrdí, alebo vyvráti verziu obžaloby. Svedkovia však budú pred sudcami rozprávať aj o súkromných problémoch rodiny, dokonca tu budú vypovedať proti vlastnému otcovi aj dcéry obžalovaného majiteľa pohrebníctva z prvého manželstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy