Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pohrebné služby odvážajú na Považí nezákonne mŕtvych ľudí bez príslušných lekárskych prehliadok
Zdielať na

Pohrebné služby odvážajú na Považí nezákonne mŕtvych ľudí bez príslušných lekárskych prehliadok

BRATISLAVA / Televízia JOJ stále sleduje problém s obhliadkami mŕtvych ľudí, ktorý sa deje na Považí. Časť lekárov to odmieta robiť a teraz nemá kto obhliadať zosnulých. Kritický stav je v Púchode. Podľa zistení televízie JOJ niektoré pohrebné služby musia odvážať mŕtvych aj bez obhliadky. Podľa špecialistov ide o nezákonný stav.

Úrad zabezpečuje, ale povinnosť vyplýva poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti vykonať prehliadku mŕtveho. Tejto povinnosti sa nemôže zbaviť," uviedol šéf Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáš Haško

Zatiaľ ide o desiatky lekárov, ktorí od 1. júna Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, vypovedali zmluvy o výkone obhliadok mŕtvych. Prečo, obvodní lekári už nechcú odbiehať z pohotovosti či ambulancií za mŕtvymi, keď majú v čakárňach pacientov. Svojim odporom sa vzpriečili zaužívanému systému, ktorý mal trvať len do roku 2006. Trvá ale dodnes.

Jedna z pohrebných služieb, ktorá sa nebojí o súčasnom stave na Považí hovoriť je spoločnosť, ktorá má v Púchove dobré meno. Podľa jej majiteľa je v stav tak vážny, že úrad pre dohľad nedokáže zabezpečovať obhliadky zosnulých. A pohrebné služby odvážajú zosnulých do mraziacich boxov bez toho, aby ich prehliadol lekár, keďže na miesto nik nepríde.

"Stalo sa aj to, že prišla až na druhý deň doktorka a nám dali pokyn, aby sme telo dali do chladiaceho zariadenia," uviedol Peter Karumnik, majiteľ miestnej pohrebnej služby.

Podľa majiteľa dal pokyn pohrebnej služby lekár cez telefón. Dokonca, niektoré mŕtvoly prehliadne lekár vyslaný Úradom pre dohľad aj po niekoľkých dňoch. dodatočne. "Príde ona z Trenčína, niekto ju musí doviezť, takže my musíme čakať," dodáva Karumnik.

Nepredstaviteľné a protizákonné

Podľa špecialistu na súdne lekárstvo je prenášanie mŕtvych bez obhliadania lekára, nepredstaviteľné a protizákonné. Stav na Považí vníma ako neprípustný a tamojším lekárom nerozumie. "Telo nie je možné previezť. nemáte doklad o tom, koho telo to a ako sa rozhodlo s ním naložiť," hovorí lekár a súdny znalec Peter Kováč.

Podľa dlhoročného špecialistu na pohrebníctvo stav na Považí vyúsťuje do krízového stavu, ktorý zasahuje do činnosti pohrebných služieb a priamo pozostalých. "Zákon o pohrebníctve jasne hovorí o tom, že pohrebná služba je povinná zobrať zosnulého na výzvu polície alebo lekára. Aj keby bol porušený zákon, tak máme zákonne ustanovenia, ktoré by takéto porušenie anulovalo," uviedol právnik a špecialista pre pohrebníctvo Miloslav Hrádek.

Od 1.  júla sa k odporu doktorov z považia mali pridať lekári v Bansklej Bystrici. "Niečo podobné zatiaľ v banskobystrickom kraji neevidujeme. Ale lokálne môžu vznikať problémy, ktoré v našej organizácii riešime spolu s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," uviedol Štefan Krnáč, predseda Zväzu ambulantných poskytovateľov pre Bnskobystrický kraj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy