Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Školák (13) si išiel do školy pre vysvedčenie. Cestou ho zrazila mladá vodička
Zdielať na

Školák (13) si išiel do školy pre vysvedčenie. Cestou ho zrazila mladá vodička

STAKČÍN / Mladá vodička, ktorá zrazila školáka, mu neprivolala záchranárov, ale radšej mu v obchode kúpila čokoládu. Dokonca o zrážke neinformovala ani chlapcových rodičov. Podľa našich zákonov jej za toto konanie hrozí trojročné väzenie.

Trinásťročný Sebastián bol práve na ceste do školy, keď ho zachytilo auto a spadol na zem. "Vodička pravdepodobne prehliadla maloletého chlapca a prednou časťou auta doňho narazila," hovorí Jana Migaľová, hovorkyňa KR PZ Prešov. Žena podľa polície po kolízii okamžite vystúpila z auta a pýtala sa chlapca, či je v poriadku. "Ona to asi odhadla tak, že sa nič nestalo, chlapec je v poriadku," povedal otec zrazeného chlapca. Potom podľa slov školáka odbehla do obchodu, kde mu kúpila čokoládu.

Sebastián odišiel do školy. Triedna učiteľka sa o nehode dozvedela až od jeho spolužiaka. Vyjadrenie ZŠ s MŠ Stakčín: "Žiak sa po tejto kolízii riadne dostavil na vyučovanie a o uvedenej skutočnosti neinformoval nikoho z vyučujúcich. Triednej učiteľke o tejto udalosti povedal jeho spolužiak. Následne triedna učiteľka kontaktovala zákonných zástupcov žiaka".

Podľa dopravného analytika mohol v tomto prípade za správanie vodičky skrat. "Osobne si myslím, že pani pochybila na plnej čiare, pretože to bolo maloleté dieťa, keď už aj bolo pri vedomí mala okamžite kontaktovať jeho rodičov," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch. Otec zobral celú vec do vlastných rúk so slovami, že nechce niečo zanedbať.

"Ja som to nemohol tak nechať, musel som to nahlásiť polícii, ak by sa niečo stalo aby som mal doklad z polície, aj z nemocnice," povedal otec chlapca.

Vo všeobecnosti platí, že účastníci dopravných nehôd, kde mohlo dôjsť k zraneniam, sú povinní privolať pomoc. "Vodič, ktorý má účasť na dopravnej nehode a neposkytne pomoc, keď bola utrpená určitá ujma na zdraví, čo pri dopravnej nehode je vždy veľký predpoklad, môžu byť aj vnútorné zranenia a aj v zmysle tohto, že by privolal záchranku, tak sa dopustí trestného činu," vyjadrila sa expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Pri dokázaní všetkých skutočností môže byť takýto vodič odsúdený až na tri roky. Navyše, neprivolanie pomoci môže spôsobiť zdravotné komplikácie, ktoré by sa mohli prejaviť neskôr

Súvisiace články

Najčítanejšie správy