Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sestra smrti, ktorá poslala na druhý svet osem dôchodcov, dostala doživotie
Zdielať na

Sestra smrti, ktorá poslala na druhý svet osem dôchodcov, dostala doživotie

ONTARIO / V centre pre dlhodobo chorých pracovala sestra, ktorá počas niekoľkých rokov tajne zabíjala svojich pacientov. Pridávala im vysoké dávky liekov. Dokopy zavraždila osem seniorov. Príbuzní obetí jej dali prezývku Tieň smrti.

Pred súd sa postavila 50-ročná Elizabeeth, keď vyšlo najavo, že osem jej pacientov nezomrelo prirodzeným spôsobom. Zabila ich tak, že im v rokoch 2007 až 2016 v centre pre dlhodobo chorých v kanadskom Ontariu podala silné dávky inzulínu. Šesť ľudí jej pokusy prežilo. Sestra sa ku všetkému priznala, ale háji sa, že pacientom chcela iba pomôcť. Mali veľké bolesti a tak rozhodla, že ich čas už je u konca. 

"Pamätám si na ten zvuk tesne pred ich smrťou, bolo to ako volanie z pekiel," vypovedala sestra pred súdom. Po obžalovaní z ôsmych vrážd prvého stupňa dostala sestra doživotie s možnosťou žiadať o podmienku po 25 rokoch. Na súde svoje konanie oľutovala.

Ľútosť jej neveria pozostalí obetí. "Pozrela som sa jej do očí viackrát - boli úplne chladné. Keď som ju nazvala vrahyňou, ani nežmurkla," opisuje stretnutie vnučka jednej z obetí Shannon Emmerton. "Mnohí hovoria, že je koniec. Pre mňa to ale neplatí, nikto mi nevráti môjho otca, ktorého zavraždila," povedal Arpad Horvath. Po tomto incidente dali kanadské úrady prešetriť vykonávanie zdravotnej starostlivosti vo väčšine podobných zariadení, aby sa podobná tragédia nezopakovala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy