Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prodekana aj jeho syna súd uznal vinnými za úplatky, na mieste sa odvolali
Zdielať na

Prodekana aj jeho syna súd uznal vinnými za úplatky, na mieste sa odvolali

NITRA / Bývalý prodekan zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a jeho syn si dnes vypočuli rozsudok. Ešte v máji 2016 sa študent tejto univerzity priznal, že svojim vyučujúcim za skúšku z poľovníctva zaplatil 700 eur.

Sudca dnes oboch, bývalého prodekana a aj jeho syna, uznal vinnými. Okrem podmienky a peňažného trestu sa musia podriadiť aj prevýchove.

Obvineniu čelili potom, čo študent priznal, že o vybavenie skúšky za peniaze požiadal svojho vedúceho diplomovej práce, ten oslovil prodekanovho syna a ten svojho otca. Ten sa následne obrátil na vyučujúceho, ktorý študentovi skúšku zapísal bez jej absolvovania.

"Uznávajú sa vinnými z prečinu nepriamej korupcie k trestu odňatia slobody na šesť mesiacov, ktorý sa podmienečne odkladá na skúšobnú dobu dvanásť mesiacov. Súd mu ukladá povinnosť, podrobiť sa sociálnemu výcviku alebo inému výchovnému programu. Súd mu ukladá aj peňažný trest vo výške 500 eur," oznámil sudca. 

Napriek dnešnému rozhodnutiu špecializovaného trestného súdu profesor a jeho syn trvajú na svojej nevine.

"S výrokom súdu nesúhlasíme, aj sme sa odvolali," vyhlásil obvinený. 

Nie je to prvý prípad

Kým rozhodnutie nebude právoplatné, konať nebude ani univerzita. Po prevalení kauzy, prodekana funkcie zbavila ihneď, ale ako vyučujúci tam pôsobí i naďalej.

"Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre má schválenú vnútornú smernicu zameranú na predchádzanie a odhaľovanie protispoločenskej činnosti, najmä korupčného správania. Tiež prijala etický kódex zamestnancov, ktorého obsahom je zodpovednosť za protispoločenské konanie a ochrana dobrého mena univerzity," vysvetlila Renáta Chosraviová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. 

Slovenská poľnohospodárska univerzita už v minulosti čelila prípadu kupovania skúšok, kde študenti vyučujúcim zaplatili klobásami a fľašami alkoholu.

Polícia následne vo vyšetrovaní na univerzite ešte zotrvala, viacerým vyučujúcim odpočúvali telefóny a zhotovili videozáznamy priamo v ich kanceláriách, a až následne vzniesli obvinenia voči vyučujúcemu, prodekanovi a jeho synovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy