Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novorodenca našli zaduseného v latríne. Matka dostala trest 20 rokov
Zdielať na

Novorodenca našli zaduseného v latríne. Matka dostala trest 20 rokov

PREŠOV / Za vraždu novorodenca ide mladá žena z východu Slovenska do väzenia na dlhých 20 rokov. Podľa súdu to bola premyslená vražda, ktorá nemala nič spoločné s popôrodným rozrušením. Nie vždy však matka, ktorá siahla na život vlastnému dieťaťu išla do väzenia za klasickú vraždu.

Trestný zákon totiž pozná aj paragraf vraždy novonarodeného dieťaťa matkou. Dokonca sa stalo, že matka, ktorá zabila vlastné novonarodené dieťa, odišla zo súdu s podmienkou.

Bolo to v roku 2007. Stalo sa to na najväčšom prešovskom sídlisku. Mladá žena, ktorá porodila zdravého chlapca ho vzápätí v rozrušení vyhodila z okna. Novorodenec po dopade na zem zomrel. Dievčina, ktorá to mala na svedomí odišla po dohode s prokurátorom o vine a treste zo súdu s podmienkou.

O šesť rokov neskôr. V osade v Nižnom Slavkove. Po spontánnom pôrode mladej ženy našli dieťatko udusené vo výkaloch v latríne.

I keď mladá žena tvrdila, že to nebol úmysel. Súd tomu neuveril.

Znalci u nej diagnostikovali ľahkú formu mentálnej retardácie. Napriek tomu stále tvrdila, že dieťaťu by nikdy neublížila. Obžaloba však znela jasne bola to vražda.

"Svojim konaním naplnila všetky zákonné znaky skutkovej podstaty trestného činu vraždy," povedal prokurátor, Drahoslav Dorič. 

Obhajca obžalovanej sa pred súdom snažil o zmenu právnej kvalifikácie skutku. Ak by to bola vražda novonarodeného dieťaťa matkou hrozilo by jej 4, maximálne 8 rokov väzenia. Súd s tým ale nesúhlasil.

"V žiadnom prípade nie je možné povedať, že v každom prípade, keď matka usmrtí svoje dieťa dopúšťa sa len trestného činu podľa paragrafu 146," vysvetlila predsedníčka senátu Krajského súdu v Prešove. 

Je to nielen vojna paragrafov ale tiež boj o roky života. Teraz je to mladá žena a matka. Ak by si mala odsedieť vo väzení plných 20 rokov. Na slobodu by už vyšla možno ako babička.

Aby mohla dostať nižší trest podľa súdu by musela byť u nej preukázaná takzvaná popôrodná depresia. Tu mali odhaliť znalecké posudky od pôrodníka i psychiatra. Nestalo sa.

"Ani v jednom z týchto dvoch znaleckých posudkov nie je ani len náznak toho, žeby obžalovaná mala v takomto stave konať," povedala predsedníčka. 

Odsúdená mladá žena v podstate za tento paragraf s číslom 145 teda - za vraždu odišla zo súdu s tým najnižším možným trestom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy