Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Chaos, panika a zranenia. Tak opisujú svedkovia útok v Londýne
Zdielať na

Chaos, panika a zranenia. Tak opisujú svedkovia útok v Londýne

LONDÝN / Podľa svedkov na mieste teroristických útokov v centre Londýna zavládol najprv chaos, veľa ľudí sa snažilo dostať do bezpečia v blízkych reštauráciách. Najmenej jedna taxislužba poskytovala ľuďom v núdzi bezplatné jazdy.

Útok sa odohral na moste cez rieku Temža a v niekoľko sto metrov vzdialenej štvrti Borough Market. Na Londýnskom moste najprv vošla biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľko peších. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov. Tam teroristi vystúpili a napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Na Borough Market potom teroristov zastrelila polícia.

Redaktorka BBC Holly Jones, ktorá bola v čase útoku na moste, uviedla, že vozidlo išlo asi 80 kilometrov za hodinu, než zrazil dvoch ľudí pred ňou a tri osoby, ktoré stáli za ňou. "Prešiel napravo okolo mňa a potom zasiahol päť alebo šesť ľudí. Zrazil dvoch ľudí predo mnou a tri za mnou," povedala.

"Povedala by som, že štyria ľudia boli vážne zranení," uviedla Jones s tým, že všetkým z nich poskytovali pomoc záchranári. Medzi zranenými bola podľa nej aj Francúzka a dodala, že si nie je istá, kam zmizli dvaja ľudia, s ktorými bola.

Will Orton, ktorý bol v krčme blízko miesta útoku, povedal, že zrazu do krčmy začali pribiehať ľudia. "Vôbec sme nevedeli, čo sa deje," povedal. "Napadlo nás, že sa  vonku niekto pobil. Potom sem začali pribiehať stovky osôb," dodal s tým, že ochranka po chvíli krčmu radšej zamkla. Vonku zavládol úplný chaos a ľudia, ktorí vybiehali do krčmy, hovorili, že vonku útočníci dobodali niekoľko ľudí, povedal Orton denníku The Guardian.

Bethany Atkin, ktorá pracuje pre denník Guardian, sedela v čase útoku v reštaurácii Boro Bistro na Borough High Street, čo je neďaleko od miesta, kde dodávka s útočníkmi havarovala. Sedeli sme pod mostom v reštaurácii a zrazu na slnečníky spadla suť, na moste havarovala dodávka, povedala.

"Zdvihli sme sa, všetci sa snažili utiecť. Videla som muža, ktorý krvácal. Neviem, ako veľmi bol zranený. Okamžite sme išli do reštaurácie a snažili sa nájsť bezpečné miesto, čo sa nám nepodarilo, tak sme vybehli von," povedala s tým , že vonku videla ďalšiu obeť. Bola asi 20 metrov od mosta v kaluži krvi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy