Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NAKA zadržala dvoch mužov obvinených z falšovania
Zdielať na

NAKA zadržala dvoch mužov obvinených z falšovania

Archívna reportáž

HLOHOVEC / Národná jednotka finančnej polície zadržala dvoch páchateľov obvinených z neoprávnenej výroby japonských jenov. Škoda bola vyčíslená na 200 000 eur.

Národná jednotka finančnej polície zadržala v Trnavskom a v Trenčianskom kraji dvoch páchateľov. Obvinení sú z falšovania japonských jenov. Hrozí im až 20 rokov za mrežami.

Národná jednotka finančnej polície NAKA zadržala dvoch páchateľov obvinených z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí. Konkrétne išlo o japonské jeny.

Zadržaní 48 ročný Roman a 27 ročný Richard si na Slovensku, v Česku aj na území Poľska zadovážili kvalitné falzifikáty neplatných bankoviek. "Najmenej 2 584 kusov nominálnej hodnoty desaťtisíc japonských jenov, za ktoré získali výmenou v bankách sumu doteraz zadokumentovanú 181 963 eur," povedal Peter Hraško, riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície. 

Kriminalisti zadržali ďalších štyroch podozrivých v súvislosti s daňovými podvodmi. 

Akcia bola zameraná na falšovanie peňazí, ale aj na ekonomickú a daňovú kriminalitu. Spolu bolo zadržaných šesť osôb. 

V rámci akcie pod názvom "zlievar" zakročili kriminalisti v Trenčianskom a v Banskobystrickom kraji. Páchatelia mali od januára 2014 do apríla 2015 realizovať daňové podvody, ktoré na štátnom rozpočte spôsobili škodu vo výške 2,5 milióna eur. 

Na ich dolapenie bol zriadený medzinárodný vyšetrovací tím. U troch zadržaných spracoval vyšetrovateľ návrh na väzobné stíhanie. V prípade dokázania viny im hrozí až 12 ročné väzenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy