Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ak nechcete, aby vaše dieťa sadlo do auta neznámemu človeku, nestrašte ho
Zdielať na

Ak nechcete, aby vaše dieťa sadlo do auta neznámemu človeku, nestrašte ho

ŽILINA, BRATISLAVA / Krajský súd v Žiline rozhodoval o väzobnom stíhaní muža, ktorý je obvinený zo sexuálneho násilia na 10-ročnom dievčatku. Spomínaný prípad z Oravy otriasol najmä rodičmi malých detí. Ohrozené sú nielen dievčatká, ale tiež chlapci.

Sudca Krajského súdu v Žiline rozhodoval o ďalšom osude Mareka z Oravy, ktorý podľa obvinenia obťažoval 10-ročné dievčatko. Podľa polície mal tento 35-ročný muž zastaviť auto v Tvrdošíne. Školáčka nemala odmietnuť jeho ponuku, že ju zvezie domov. Namiesto toho však išiel do dediny Nižná. Keď auto zaparkoval, mal ju obchytkávať. Keď sa dievča bránilo jeho útoku, mal ju zbiť. Potom, ako ho vyšetrovateľ obvinil zo sexuálneho násilia, poslala ho sudkyňa Okresného súdu v Námestove do väzby.

Marek proti tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť. "Keďže Krajský súd v Žiline o sťažnosti obvineného proti väzbe rozhodoval na neverejnom zasadnutí a tohto zasadnutia sa strany v konaní nezúčastnili, bližšie informácie budeme poskytovať až po doručení písomného rozhodnutia stranám konania," potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská. 

Tento prípad je o to citlivejší, že volanie o pomoc zraneného dievčatka najskôr operátor linky 158 vyhodnotil ako neopodstatnenú. Opoziční poslanci preto vyzvali ministra Kaliňáka, aby deklaroval, že sa v budúcnosti nič podobné nestane. "Najväčšia chyba je taká, z ktorej sa nepoučíme. Otázka potom je, či sa niečo nedá systémovo nastaviť lepšie, aby sa takýmto veciam predišlo," povedal poslanec NR SR za OĽaNO Richard Vašečka.

Je to však aj obrovské memento pre rodičov. O sexuálnom obťažovaní a pedofílii sa dá otvorene hovoriť až  vo vyššom veku. Preto je podľa detských psychológov lepšie ako deti strašiť, budovať si dôverný vzťah a určiť si pevné hranice. "Neznamená to, že by som mu mal veci zakazovať alebo vysvetľovať, čo je vo veci. Myslím si, že je dôležité o tom často opakovane hovoriť," tvrdí detský psychológ Michal Hacaj. Ďalšou vážnou chybou je, že oveľa väčšiu pozornosť rodičia venujú dievčatám, no v nebezpečenstve môžu byť aj chlapci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy