Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Do Liptovskej Mary vytiekla nafta. Na mieste zasahujú hasiči
Zdielať na

Do Liptovskej Mary vytiekla nafta. Na mieste zasahujú hasiči

LIPTOVSKÁ MARA / Hasiči na Liptovskej Mare aj vo štvrtok od skorého rána likvidujú následky stredajšej nehody na diaľnici D1. Pri zrážke kamióna s cisternou uniklo asi 7-tisíc litrov nafty, pričom presne nezistené množstvo stieklo do priehrady. Hasiči postupne priťahujú ropnú škvrnu k brehu, kde znečistenú vodu filtrujú.

"Je natiahnutých zhruba 150 metrov norných stien. Pomocou nich priťahujeme ropnú škvrnu k brehu," vysvetľuje Marián Bacúr, veliteľ zásahu. 

Pri odstraňovaní nafty z hladiny Liptovskej Mary už druhý deň pomáhajú aj hasiči zo žilinskej záchrannej brigády. 

Čerpadlom sem dostanú znečistenú vodu, ktorá sa následne v komorách zariadenia prefiltruje. Vodu vypúšťajú hasiči späť za nornú stenu, naftu zachytávajú vo veľkej nádrži. Separátor dokáže za minútu vyčistiť až 140 litrov vody. Čím je ale proces pomalší, tým je dôkladnejš. Hasiči preto momentálne filtrujú asi 80 litrov za minútu. Naďalej však pracujú aj na vodnej hladine.

Škvrny z člnov postrekujú chemikáliami, ktoré zabezpečia ich ekologický rozklad. Na Liptovskej Mare budú takto zasahovať zrejme až do večerných hodín. Keďže ich vozidlá sú odstavené na diaľnici, vodiči prechádzajúci od Liptovského Mikuláša do Ivachnovej musia v tomto úseku rátať z miernym obmedzením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy