Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Psa pri skládke odpadu priviazali o strom a nechali umrieť
Zdielať na

Psa pri skládke odpadu priviazali o strom a nechali umrieť

RUŽOMBEROK / Kostra psa, ktorý bol stále uviazaný o strom. Takýto otrasný pohľad sa naskytol rybárom na okraji Ružomberka. Jeho telo našli na nelegálnej skládke odpadu. Tá sa v ostatnom období na brehu Revúcej nekontrolovateľne rozširuje a podľa rybárov predstavuje reálne nebezpečenstvo.

Na čiernu skládku odpadu neďaleko bývalej vápenky na Bielom Potoku opätovne upozornili ružomberskí rybári. Tí našli pred pár dňami na brehu Revúcej niekoľko bandasiek s podozrivým obsahom. "Boli to hlavne staré oleje, kanistre od benzínu, staré pneumatiky, všetko sme to povyťahovali aspoň z tých brehových častí, aby nevznikla nejaká ekologická katastrofa," opísal nález Michal Blumenstein z MsO SRZ Ružomberok. Ľudia si sem zvykli vyvážať najrôznejší komunálny, či stavebný odpad. Rôzne komponenty z áut nasvedčujú tomu, že breh rieky slúži ako skládka zrejme aj pre nejaký autoservis.

Pri čistení brehov nájdu rybári čokoľvek. S takýmto otrasným pohľadom však nerátali ani oni. "Na fotke je kostra nejakého väčšieho psa, ktorý má na sebe košík, plus je ešte uviazaný o strom. Ťažko povedať, či to bolo týranie, alebo to bolo v takom amoku, čo si zažil ten psík, ale určite to nie je normálne," konštatuje Ivana Mayer z Centra nájdených zvierat. Majiteľ si nedal ani tú námahu, aby ho zakopal, jednoducho ho len nechal napospas divej zvery. Zdochlina pritom predstavuje riziko šírenia chorôb.

Obsahom nelegálnej skládky sa už zaoberá oj okresný úrad, dostal už štyri podnety. Podľa výšky škody postúpi vec na políciu alebo začne samostatné konanie. Rieka  Revúca pritom patrí do Natury 2000, teda je územím európskeho významu. "Stačilo by dať napríklad nejakú rampu a tým pádom by sa zamedzil prístup ľuďom, ktorý sem vyvážajú tento nebezpečný odpad," ponúka jednoduché riešenie Blumenstein. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy