Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Uber mu za jazdy po Moskve naúčtoval vyše 200 eur. On však zatiaľ doma spal
Zdielať na

Uber mu za jazdy po Moskve naúčtoval vyše 200 eur. On však zatiaľ doma spal

Archívne video

PRAHA / Portál idnes.cz priniesol informáciu o užívateľovi služby Uber, ktorému sa niekto cez ukradnuté údaje nabúral do aplikácie. Na jeho účet prejazdil v Moskve vyše 220 eur. On sám sa však prihlásiť nedokázal, zmenili mu prihlasovacie údaje.

Keď začali užívateľovi z Prahy chodiť notifikácie v azbuke, považoval ich najprv za spam, uvádzajú v článku na portáli idnes.cz. Keď však neustále pribúdali, spozornel a všimol si, že ide o upozornenia aplikácie Uber, ktorú aj on bežne využíval. To muža znepokojilo a pokúsil sa prihlásiť na svoj účet. Neúspešne, jeho prihlasovacie údaje nefungovali. Podarilo sa mu to až cez Facebook. Zistil, že jeho účet funguje na e-mail s ruskou doménou a kazašským telefónnym číslom. A niekto celú noc jazdil po Moskve na jeho trovy, zatiaľ čo on spal vo svojom pražskom byte.

Podvodník s mailom na ženské meno Sofija Rybasova prejazdil Moskvu krížom krážom. Absolvoval niekoľko jázd, pričom najdlhšia, z jedného konca mesta na druhý, stála v prepočte vyše 90 eur. Všetky jazdy boli uhradené kartou, ktorú mal muž v Uber účte zaregistrovanú. "To už som zavolal do banky a kartu som nechal zablokovať," povedal okradnutý muž pre idnes.cz.

Samotnú aplikáciu totiž zablokovať nedokázal a tak sa aspoň snažil rušiť objednávky. Problém ustal až po zablokovaní karty. Uber na otázku portálu idnes.cz potvrdil, že údaje niekto zneužil. Zároveň hovorkyňa firmy dodala, že žiadosť okamžite vyriešili a užívateľa informovali o zabezpečení jeho účtu. To však muž odmieta. Podľa jeho slov dostal odpoveď na žiadosť až po vyše deviatich hodinách a aj tá znela tak, že účet s jeho menom nemôžu nájsť. Správu o vyriešení situácie dostal až o ďalšie dve hodiny, to však už dal zablokovať aj svoju platobnú kartu. 

Zásadnú chybu v bezpečnosti pri prihlasovaní do aplikácie Uber vidí technický riaditeľ antivírovej spoločnosti Eset, Miroslav Dvořák, v slabom overovaní. Stačí meno a heslo a môžete jazdiť. Napríklad banky pritom už pred dlhšou dobou zaviedli ďalší stupeň overovania, napríklad v podobe jednorazového SMS kódu. Hovorkyňa spoločnosti Uber na otázku, prečo klientov nechráni dvojstupňovou autorizáciou, neodpovedala. Na zabezpečení podľa nej pracujú.

Pozrite si archívne video o inom prípade hackerských útokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy