Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zuzana zomrela pre zlomený palec. Ošetrujúci lekár už pozná svoj trest
Zdielať na

Zuzana zomrela pre zlomený palec. Ošetrujúci lekár už pozná svoj trest

GALANTA / Hranica medzi záchranou ľudského života a jeho zmarením môže byť veľmi tenká. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil lekár galantskej nemocnice, ktorého súdili pre usmrtenie pacientky. Mladá žena mala pritom zdanlivo banálny problém – zlomený palec. Jej zdravotný stav sa však v priebehu noci skomplikoval.

Okresný súd v Galante otvoril proces v prípade úmrtia pacientky v miestnej nemocnici. Obžalobe pre usmrtenie čelil lekár, ktorý v marci 2015 ošetroval 38-ročnú Zuzanu.  Krátko po prepustení domov z nemocnice  zomrela na zlyhanie kardio-respiračného systému.

Tri dni pred osudnou nocou jej nasadili antibiotiká pre poškodenie palca ľavej nohy. Tie mali spôsobiť jej malátnosť a nevoľnosť. Noha jej vraj celá zmodrala a tak matka odviezla dcéru, ktorá navyše trpela detskou mozgovou obrnou, na pohotovosť. "Poslali nás na röntgen, že palec je zlomený, poslali nás na CT, lebo omdlela, tam zachrčala," opísala dramatickú situáciu matka nebohej, Zuzana Vaszondyová.

Pred súdom vypovedal lekár, ktorý robil CT vyšetrenie a odbery. Podľa neho nebol dôvod, aby ju hospitalizovali na neurológii. Podľa súdneho znalca však trpela rozvratom vnútorného prostredia a nedostatkom sodíka v krvi, takže infúzia, ktorú jej podal obžalovaný lekár, jej nestačila. Jej telo totiž potrebovalo infúziu s vyššou hladinou minerálov. Potom by mala 80 percentnú šancu na prežitie. Aj správa z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou hovorí, že pacientku mali hospitalizovať na internom. "Na tretí raz nás vyhodili, že choďte už domov, ona sa z toho vyspinká," povedala o nepríjemnej skúsenosti pani Zuzana.

Prokuratúra po skončení dokazovania žiadala podmienku v strednej hranici trestnej sadzby. Obhajca zase navrhol súdu, aby jeho klienta oslobodil, pretože tento skutok podľa neho nie je trestným činom. Sudkyňa napokon vymerala lekárovi dvojročný trest s podmienečným odkladom na dva a pol roka. A tiež ročný zákaz vykonávať lekársku prax. Obžalovaný lekár sa voči rozsudku na mieste odvolal, posledné slovo tak bude mať Krajský súd v Trnave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy