Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti rozbili najväčší pedofilný gang v Európe
Zdielať na

Policajti rozbili najväčší pedofilný gang v Európe

MADRID / Španielska polícia zverejnila informáciu o výsledkoch spolupráce policajtov na troch kontinentoch. Podarilo sa im rozbiť najväčší pedofilný gang v Európe. Takmer 40 zadržaných obvinili z šírenia fotografií zneužívaných detí cez službu WhatsApp.

Medzi zneužívanými deťmi sú kojenci, batoľatá, aj osemročné deti, informuje portál Mirror. Policajti sa dostali k viac ako 360 000 súborom, kde sú detaily zneužívania, vek detí, ako aj adresy, kde k stretnutiam s nimi prichádzalo, siahajúce až 20 rokov do minulosti. Vyšetrovanie prebiehalo v 18 krajinách Európy, Severnej a Južnej Ameriky. Zatkli 39 ľudí, z toho šiestich v Kolumbii, štyroch v Taliansku, troch v Bolívii, po dvoch v Nemecku, Paraguaji, v Kostarike a po jednom v Čile, El Salvadore a v Portugalsku.

Rozsiahla operácia bola prvým medzinárodným spojením síl proti detskej pornografii v Európskej únii, ktorú koordinovala akčná skupina proti kyberkriminalite so sídlom v holandskom Haagu. Cez WhatsApp vyšetrovali dokopy 96 skupín s pedofilnou tematikou. "Fotografická a video súbory rozširované týmito kanálmi sú charakteristické ponižujúcim zaobchádzaním, výnimočnou brutalitou páchanou na obetiach vo veku od nula do osem rokov," vyjadril sa hovorca španielskej polície.

Vyšetrovaním odhalili v službe WhatsApp 96 skupín a 103 distribútorov z rôznych krajín, z nich 17 sídlilo v Španielsku. Raziu vykonali na 19 miestach v Európe, pričom zaistili mobilné telefóny, notebooky, kamery a externé harddisky. Operácia ostáva otvorená a predpokladajú ďalšie zatknutia.

Pozrite si archívnu reportáž o rozbití iného pedofilného gangu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy