Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prevoz sanitkou môže spôsobiť pacientovi transportný šok
Zdielať na

Prevoz sanitkou môže spôsobiť pacientovi transportný šok

SLOVENSKO / Pre zraneného prevoz sanitkou do nemocnice nie je nič príjemné. Zhoršiť to môže hlavne nepravidelný terén, pri ktorom pacient veľakrát utrpí sekundárne zranenia a môže dôjsť k takzvanému transportnému šoku.

Problémom sú hlavne cesty na Slovensku. Každý výtlk, každá nerovnosť je pre pacienta bolestivá. Nepomôžu ani lieky proti bolesti, ani tie, ktoré sú podávané priamo do žíl. Pre ľudský organizmus to znamená veľkú záťaž. Faktom je, že pri prevoze do nemocnice hrá jednu z najdôležitejších úloh čas. Záchranári nevedia vždy zaručiť rýchlu a zároveň pohodlnú cestu do nemocnice.

"U pacientov hlavne so zlomeninami a politraumami, čo sú združené úrazy napríklad po dopravných nehodách, hrozí sekundárne poškodenie pri nešetrnom transporte," vysvetľuje záchranár a lekár Martin Balko. 

Čo je transportný šok

Počas prevozu hrozí pacientovi takzvaný transportný šok, ktorý vzniká v dôsledku mnohých vonkajších podnetov ako je hluk sirény, nerovný terén, spomaľovanie a zrýchľovanie. Vznik takéhoto šoku opisuje záchranár a lekár Viliam Dobiáš. "To môže byť také množstvo podnetov, že to tak zahltí mozog, že tá jeho koordinačná funkcia sa zrúti a prestane koordinovať aj krvný obeh a dýchanie. Viem si predstaviť, že na dlhšom úseku takejto cesty by mohlo prísť k zastaveniu krvného obehu len vyslovene z toho transportného šoku."

Zodpovednosť nesie vodič

Pokiaľ pacient pri prevoze utrpí sekundárne zranenia v dôsledku zlého terénu, zodpovedný je vodič sanitky."Pokiaľ dôjde k nejakému poškodeniu tak z hľadiska nášho právneho systému je to vždy na vrub vodiča, vďaka tej úžasnej vete v zákone, že neprispôsobil jazdu, stavu a povahe vozovky,"  vyjadruje sa k možnej situácii Balko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy