Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na východnom Slovensku zmizli vzácne ľudské lebky
Zdielať na

Na východnom Slovensku zmizli vzácne ľudské lebky

PREŠOV / Z hrobky na východnom Slovensku začali miznúť ľudské lebky. Unikátnu Kryptu pod zemou, v ktorej sú pochovaní vojaci z 1. svetovej vojny navštevujú tisícky turistov. Napriek tomu, že pri vstupe je množstvo suvenírov, najlákavejšie sú zrejme vzácne pozostatky. Naposledy ukradli lebku, ktorá bola prestrelená. Miestni sú pobúrení, ide totiž o miesto posledného odpočinku mŕtvych vojakov.

Rozsiahla hrobka sa nachádza pod chrámom a siaha do hĺbky 7 až 11 metrov pod zemou. Ročne ju navštívia tisícky turistov. Krypta je otvorená nonstop a turistov v nej víta a sprevádza audio sprievodca. "Viete čo, nemá charakter ten človek, keď lebku ukradne," povedala obyvateľka Osadného.

Napriek tomu, že ide o miesto posledného odpočinku ruských a rakúsko-uhorských vojakov, niektorí turisti si to neuvedomujú a lebku si chcú odniesť ako suvenír. "Ja im hovorím nech idú na cintorín vykopať svoju babku a nech si zoberú lebku. A oni na to, veď to je neúctivé, to je hrob a ja hovorím, veď aj toto je hrob," povedal správca krypty Peter Sýkora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy