Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dajte pozor, kam vyhadzujete ohorky z cigariet. Hrozí vám mastná pokuta
Zdielať na
Krimi

Dajte pozor, kam vyhadzujete ohorky z cigariet. Hrozí vám mastná pokuta

Archívne video

BRATISLAVA / Vyhodený ohorok z okna auta vás môže vyjsť poriadne draho. U našich západných susedov za takto znečistenú cestu hrozí poriadne mastná pokuta.

Fajčenie za volantom už nemusí byť len zdraviu škodlivé a nebezpečné, ale po novom aj poriadne drahé. Rakúsky autoklub varuje šoférov, aby si dávali pozor na vyhadzovanie ohorkov z okien áut. Ak sa vyberiete k našim západným susedom, mali by ste vedieť, že za takéto znečistenie cesty môžete dostať pokutu 72 eur, vo Viedni dokonca až tisíc eur. 

Omnoho vyšší postih hrozí v prípade, že by ste odhodením ohorku založili požiar. V Rakúsku napríklad nedávno súd uznal vinného vodiča, ktorý spôsobil nehodu tým, že sa nevenoval šoférovaniu, ale hľadal zapálenú cigaretu, ktorá mu vypadla z úst. 

V Rakúsku a ani na Slovensku pri tom nie je samotné fajčenie v aute zakázané. Podľa našej legislatívy majú vyslovene zakázané fajčiť iba vodiči pojazdných pracovných strojov s konštrukčnou rýchlosťou vyše 45 km/h a motorkári. Slovenský zákon o cestnej premávke číslo 8 z roku 2009 vodičovi zakazuje "používať hanlivé gestá voči ostatným účastníkom cestnej premávky, vyhadzovať z vozidla predmety a obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky ani iné osoby najmä nadmerným hlukom, prachom, znečisťovaním ovzdušia..."  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy