Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Muž obral štát o 12 tisíc eur. Pred úradmi predstieral mentálnu retardáciu
Zdielať na
Krimi

Muž obral štát o 12 tisíc eur. Pred úradmi predstieral mentálnu retardáciu

TRNAVA / Polícia vyšetruje prípad dvadsaťosemročného Mareka, ktorý oklamal Sociálnu poisťovňu a niekoľko rokov vyplácali invalidný dôchodok. Prípad polícia vyšetruje ako trestný čin podvodu, mladíkovi hrozí väzenie.

V roku 2012, vtedy ešte 24 ročný Marek, prišiel do Sociálnej poisťovne v Trnave žiadať o invalidný dôchodok. Žiadosť mu zamietli, pretože nespĺňal podmienky stanovené zákonom. Neodradilo ho to a pred všeobecnými, odbornými, ako aj posudkovými lekármi predstieral ľahkú mentálnu retardáciu.

Posudky pri takýchto ľahkých postihnutiach sa len zriedka vystavujú, hovorí psychiatrička Danica Caisová, "Takýmto pacientom vystavujú posudky veľmi výnimočne. Je to skôr pri iných požiadavkách, ako pre požiadavky pre soc.poisťovne, resp.vystavujeme ho pacientom, ktorí majú niekoľko diagnóz." 

Po predložení posudkov od lekára, Sociálna poisťovňa priznala Marekovi invalidný dôchodok vo výške 128 eur. Vyplatili mu aj predchádzajúce tri roky. Podľa psychiatričky Caisovej sa do určitej miery dá predstierať slaboduchosť, odborník by to ale mal rozpoznať, "Môže sa stať, že pacient zveličuje. Trebárs spolupracuje slabo, rozpráva málo alebo nezrozumiteľne. Rôzne finty existujú, ale skúseného psychiatra by nemal takto ľahko oklamať."  

Marek svojím konaním spôsobil poisťovni škodu za viac ako 12 tisíc eur. Prípadom sa začala zaoberať aj polícia a muža obvinila z podvodu. O konanie sa zaujíma aj poškodená Sociálna poisťovňa, pretože nejde o bežný prípad. "Takéto prípady sa stávajú ojedinele. Väčšinou vždy  na to prídeme a jednoducho zastavíme dávku alebo prípadne dávku vymáhame, aby nevznikli škody," hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak Marekovi dokážu vinu, hrozí mu až desaťročné väzenie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy