Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
VIDEO: Takéto manévre na motorkách nerobte, môžu vás stáť život
Zdielať na

VIDEO: Takéto manévre na motorkách nerobte, môžu vás stáť život

BRATISLAVA / Sezóna sa pre motocyklistov poriadne ani nezačala a už sa stalo niekoľko dopravných nehôd. S odborníkom sme sa preto pozreli na najčastejšie príčiny nehôd u motorkárov.

Jarné počasie potešilo nejedného motorkára, no netreba zabúdať na to najdôležitejšie a to bezpečnosť. "Jazda na motocykli prináša so sebou istú dávku adrenalínu a nie každý motocyklista toto vie uniesť správnym spôsobom," povedal dopravný konzultant Igor Dolanský. 

Na jazdu motorkou v tomto období je podľa odborníka ešte priskoro. "Musí byť trošku teplejšia tá komunikácia aby tá priľnavosť k vozovke bola lepšia, a samozrejme sú tam drobné nečistoty, čo zostali po zime ešte z posypového materiálu," dodal Dolanský.

Keď k neupravenej vozovke pripočítame nezodpovednú a riskantnú jazdu môže sa to skončiť tragédiou. Chybu pritom nemusíte urobiť vy. "Potom sa stavajú nehody, kde na osobnom aute je škoda za 200 eur a motocyklista to neprežije," povedal Dolanský. "Vodič motorky nie je narozdiel od vodiča auta chránený žiadnou karosériou," povedal lekár Martin Balko.

Len pre predstavu môžeme prirovnať pád z motorky k vypadnutiu z okna. "Pri 50 kilometrovej rýchlosti, tak sa to rovná k pádu z 5 poschodia a pri 40 kilometrovej zo 4 poschodia," dodal lekár Marin Balko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy