Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Našli zdochliny na farme, ich majiteľ tvrdí, že nie sú jeho
Zdielať na

Našli zdochliny na farme, ich majiteľ tvrdí, že nie sú jeho

MÁLINEC / Takzvaný farmár z Málinca má na krku políciu, aj ďalšie úrady. Keď uvidíte zábery, sami pochopíte prečo. Zvieratá tam žijú na obrovskom smetisku. Obyvatelia na pozemku dokonca odfotili aj kostru koňa či mŕtve prasiatko. Problém sa ťahá roky, v minulosti sa už, podľa nich, vychudnuté zvieratá tohto muža túlali po dedine.

Staré vraky áut, desiatky vyradených pneumatík, porozbíjané okná, či kopa šrotu. A medzi týmto obrovským neporiadkom sa pasú hospodárske zvieratá. Patria mužovi, ktorý je vraj majiteľom budovy, no pozemky nie. Aj tak ich však užíva. Práve na  pozemku odfotila cez víkend obyvateľka obce šokujúce zábery. Okamžite ich zverejnila. "Tam bol nejaký kôň. Potom sme prešli ďalej, k tomu bývalému JRD, tam plávalo to prasa, a za ním som videla lebku ďalšieho zvieraťa," opisuje hrôzostrašný pohľad obyvateľka obce.

Majiteľ zvierat, Ján. F., na otázku, čo robí so zdochnutými zvieratami, odpovedal jasne: "Mne nedochnú. Ja keď vidím, že je slabé, tak zarežem a zjem". Tento prípad už rieši nielen polícia, ale aj pracovníci životného prostredia, či regionálnej a veterinárnej správy. Do ich príchodu ale dôkazy zmizli. Našli ich ale na inom mieste.  "Na pozemku sme následne našli aj zbytky mŕtvych zvierat a nahnité časti zvierat," povedala riaditeľka RVaPS v Lučenci, Elena Kováčiková. Zistili závažné porušenie zákona. Každý chovateľ totiž musí úhyn nahlásiť a zabezpečiť jeho likvidáciu v súlade s asanačným poriadkom.

Problémom je, že Ján nie je nikde registrovaný ako chovateľ, či majiteľ zvierat. Ani tento priestor nie je vedený ako farma, živé zvieratá nemali identifikačné znaky. Muž dokonca poprel, že by boli jeho.  Pred nami to ale nepriamo priznal. V súvislosti s neporiadkom na pozemku už polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin neoprávneného nakladania s odpadom. Zatiaľ ho neobvinili, no zistili sme, že Ján už čelí obvineniu z takého istého trestného činu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy