Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vo Vysokých Tatrách zahynul po páde mladý horolezec
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách zahynul po páde mladý horolezec

VYSOKÉ TATRY / Partia poľských horolezcov sa vybrala do Vysokých Tatier, no naše veľhory sa stali pre jedného z nich osudnými. Včera večer informovala Horskú záchrannú službu priateľka jedného z horolezcov, že dostala od priateľa SMS správu o páde jeho kolegu. Žena bola doma, v Poľsku, jej priateľ s partiou nemali v Tatrách dostatočný signál, aby sa dovolali záchranárom. Kontaktovala ich teda ona.

V správe, ktorú žena od priateľa dostala, bolo napísané, že kolegu, ktorý spadol, nevidia a  potrebujú pomoc. Po ďalšom zisťovaní polohy sa horskí záchranári dozvedeli, že horolezec spadol v masíve Prostredného hrotu z Dubkeho lávky do Malej Studenej doliny vo Vysokých Tatrách. Na pomoc mu odišla skupina záchranárov HZS zo Starého Smokovca a zároveň na miesto smeroval aj chatár z Téryho chaty, ktorý je dobrovoľným záchranárom HZS, informovali záchranári na svojej stránke.

Chatár našiel spadnutého horolezca pod stenou Prostredného hrotu, ktorou vedie Dubkeho lávka, bez známok života. Horolezec spadol približne z výšky 150 metrov na skaly.  Po príchode záchranného družstva horolezca zabalili a pomocou saní transportovali do márnice v Starom Smokovci, kde ho odovzdali príslušníkom polície. Pravdepodobnou príčinou pádu 21-ročného poľského horolezca bolo podcenenie postupového istenia, pretože po príchode do chodeckého terénu sa odviazal od lana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy