Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Sudáne dnes prepustia Čecha, ktorého odsúdili zo špionáže na 20 rokov
Zdielať na

V Sudáne dnes prepustia Čecha, ktorého odsúdili zo špionáže na 20 rokov

Zdroj: Interpol

CHARTÚM, PRAHA / Sudánsky prezident Umar Bašír nariadil prepustenie Čecha Petra Jaška, ktorý bol v krajine odsúdený na mnohoročné väzenie. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním na sudánskeho ministra zahraničia.

Hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Irena Valentová ČTK potvrdila, že Jašek priletí do ČR ešte v nedeľu večer s českou delegáciou.

Minister zahraničia ČR Lubomír Zaorálek sa v nedeľu vydal do Sudánu vyjednávať o Jaškovom prepustení potom, čo bol Čech podľa ministerstva zahraničia v januári odsúdený na 20 rokov väzenia.

Špionáž

Agentúra AFP s odkazom na Jaškovho advokáta uvádza 24 rokov. "Lietadlo pristane na letisku vo Kbelích. Malo by sa tak stať dnes medzi 23:00 a polnocou," oznámila hovorkyňa Valentová. Po prílete by mala nasledovať tlačovka priamo na letisku.

Jašek bol sudánskymi úradmi obvinený z protištátnej činnosti vrátane špionáže. Zadržaný bol predvlani, keď bol podľa českej diplomacie na misionárskej výprave s cieľom pomáhať miestnym kresťanom.

Do Jaškovho prípadu sa zapojili aj orgány Európskej únie, ktoré pravidelne kritizujú porušovanie ľudských práv a násilie proti menšinám v Sudáne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy