Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenka vysvetlila, prečo pomočila a zapálila Korán
Zdielať na

Slovenka vysvetlila, prečo pomočila a zapálila Korán

SLOVENSKO / Mladá Slovenka, ktorá roztrhala, pomočila, podpálila Korán a vyjadrovala sa nevyberane na adresu moslimov či ich viery, pobúrila a rozdelila verejnosť. Niektorí jej konanie obhajujú s dôrazom na slobodu prejavu. Ostatní ju odsúdili, lebo podľa nich vážne prekročila viaceré hranice zákona.

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Niektoré rozsudky štrasburského súdu poukazujú, že samotné pálenie svätej knihy nemusí byť samo o sebe trestným činom. V tomto prípade sú oveľa závažnejšie skutkové tvrdenia mladej Slovenky v spojitosti s pálením Koránu.

Reportáž a video prebrali viaceré české médiá. Stovky nenávistných komentárov zaplavili facebook. Niektorí konanie dievčiny obhajujú slobodou prejavu.

Hranice slobody slova

Aj sloboda slova má svoje hranice. Končí sa tam, kde slová či reálne činy, zasahujú do práv iných. Vyplýva to aj z našej Ústavy a trestného zákona "Máme skutkové podstaty hanobenie rasy, národa, presvedčenia, podnecovanie k rasovej, národnostnej a obdobnej nenávisti," vysvetľuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

​Autorka videa pochádza z Ružomberka, no zrejme dlhodobo žije v zahraničí. Podarilo sa nám s ňou skontaktovať, rozhovor nateraz odmietla. "Tú reportáž, nad tým popremýšľam a kontaktujem vás," uviedla pre TV JOJ autorka videa. Svoje nenávistné video obhajuje zlými skúsenosťami a migrantami, ktorí ju mali v minulosti napadnúť. Svoje konanie a video neľutuje.

Prezídium policajného zboru nám už od piatku nechce povedať, či vo veci šíriaceho sa videa začala vôbec nejaké trestné stíhanie. "Polícia informuje o takýchto prípadoch až po vznesení obvinenia," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy