Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hasiči dnes boli v pohotovosti, horelo na mnohých miestach
Zdielať na
Krimi

Hasiči dnes boli v pohotovosti, horelo na mnohých miestach

SLOVENSKO / Osadné, Ivanka pri Dunaji, Kubínska Hoľa, aj osada Habeš za Sečovcami. Za uplynulých 24 hodín zaznamenali hasiči viacero požiarov príbytkov. Môže ich spájať rovnaká príčina - snaha zohriať sa v silných mrazoch.

Obrovské plamene dnes popoludní zničili najkrajšiu drevenicu v Osadnom. Keďže vodovodné potrubie zamrzlo, miestni chytili do rúk lopaty a začali na plamene hádzať sneh. Všetko ale bolo márne.Táto krásna chalupa sa objavila aj na pohľadniciach, bola pýchou Osadného. Majiteľka ju len pred dvomi rokmi komplet zrekonštruovala. Pravdepodobnú príčinu vzniku požiaru opísal sused: Zakúrili v kozube, ono sa to pri kozube chytilo a nemajú vodu, nemali čím zahasiť." Na mieste zasahovali do večera hasiči z dvoch okresov.

Zhorela už tretia chata na Kubínskej Holi

Asi tridsiatka hasičov a policajtov tuto noc prišla hasiť veľký požiar rekreačnej chaty na Kubínskej Holi. Hasenie komplikoval 12-stupňový mráz. Aj keď hasiči robili čo mohli, chatu sa zachrániť nepodarilo. "Po našom príchode sme zistili, že ide o plne rozvinutý požiar dreveného rekreačného objektu," opísal situáciu Pavol Púčik, veliteľ zásahu OR HaZZ Dolný Kubín. Bilancia na Kubínskej holi je zarážajúca. Začiatkom decembra zhorela prvá chata, o pár dní zhorela druhá. A túto noc tretia. Aj tá zhorela do tla. Všetky tri chaty sú v blízkom susedstve. Nie je preto vylúčené, že v tom má prsty podpaľač. Polícia už začala konať.

Dom v Ivanke pri Dunaji zhorel do tla

Požiar rodinného domu stojaceho neďaleko vlakovej trate vypukol zhruba pred druhou hodinou popoludní. Keď hasiči prišli na miesto drevená konštrukcia už bola v plameňoch. Pezinskí a seneckí hasiči sa preto pustili aspoň do ochladzovania steny susednej stavby.

 Hasiči ešte po tretej hodine popoludní nemali požiar pod kontrolou. Bezmocní domáci sa len prizerali, ako im dom mizne pred očami Keď to už vyzeralo, že hasiči majú požiar pod kontrolou, opäť začali z horiaceho domu vychádzať obrovské plamene a hustý čierny dym. Hasiči na troch autách sa museli otáčať pre vodu. Z domu zostala napokon len časť konštrukcie. Majitelia susednej stavby neboli doma. Pri požiari sa nikto nezranil.

​Horelo aj v rómskej osade na východe Slovenska

Aj v osade Habeš za Sečovcami bolo horúco. Všetkých vystrašil požiar. Miestni od prvej chvíle vedeli, že sú v ohrození a musia konať. Na malom priestore tam žije až 1800 ľudí. Miestni sa snažili požiar sami uhasiť, do rúk brali všetko čo bolo nablízku. Požiar zlikvidovali až hasiči. Rodina sa do svojho príbytku vrátiť nemôže, hrozí tam zrútenie stropu. Dostali preto náhradné ubytovanie a aspoň základné oblečenie. Za požiar si miestni môžu zrejme sami. V osade horelo pre zle prepojený komín medzi susednými príbytkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy