Zatiahnuté
16°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Náramky za 27 miliónov eur mali nahradiť väzenie. Používa ich menej ako 200 ľudí
Zdielať na
Krimi

Náramky za 27 miliónov eur mali nahradiť väzenie. Používa ich menej ako 200 ľudí

BRATISLAVA / Projekt elektronického monitoringu odsúdencov stál 27 miliónov eur a spustilo ho ministerstvo spravodlivosti. Špeciálne náramky mali pri ľahších trestných činoch nahradiť väzenie, no využívajú sa minimálne.

Mali ušetriť množstvo peňazí štátnej pokladnici aj uvoľniť miesto v preplnených väzniciach. Elektronické náramky pôvodne navrhli pre dve tisícky odsúdencov za ľahké trestné činy. Realita však za plánmi výrazne zaostáva.

V polovici mesiaca ich bude mať len 159 ľudí, aj to takých, ktorí si trest odpykávajú normálne v ústavoch, no cez deň pracujú mimo väznice. "Ďalším 28 ľudom to nariadili súdy - ide o domáce väzenie, zákaz požívať alkoholické nápoje, približovať sa k chráneným osobám," upresnil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Dokopy ide o 187 ľudí.

Alternatívne tresty

"Od elektronického monitoringu boli určite väčšie očakávania. Podľa môjho názoru je zásadný problém, že sudcovia nerozmýšľajú nad využívaním alternatívnych trestov," myslí si expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Ako dodal expert na trestné právo Jaroslav Ivor, u mnohých sudcov pretrváva konzervativizmus.

Väznice sa však samé od seba nenafúknu a už teraz pracujú takpovediac na dlh: Až približne tisíc odsúdených čaká na nástup do výkonu trestu. Autori zákona vidia riešenie v neustálom opakovaní výhod monitoringu medzi sudcami, ale aj jeho rozšírení na čo najviac možných situácií - pýta si ho divácky extrémizmus, môže nahrádzať väzbu, ale aj kontrolovať podmienečne prepustených trestancov.

Vyšetrovanie

Domáce väzenie by obstálo aj pri mladistvých. Ministerstvo spravodlivosti ale pripomína, že nasedeniu náramku vždy predchádza asi mesiac prieskumu podmienok, či je v tej ktorej situácii možný a to je pre sudcov dlhá doba. Vyriešiť by to mala nová pracovná skupina. Dlhoročný odborník na trestné právo Jaroslav Ivor si je ale istý, že náramky napokon svojich majiteľov nájdu, podobne, ako to bolo pri dohode o vine a treste, ktorú najprv nik nechcel.

Na ministerstve spravodlivosti už niekoľko týždňov prebieha šetrenie Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý zisťuje, či je elektronický monitoring naozaj efektívny. Výsledky budú známe v januári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy