Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Výpredaj v armáde. Chce sa zbaviť raketových základní
Zdielať na
Krimi

Výpredaj v armáde. Chce sa zbaviť raketových základní

BRATISLAVA / Viaceré vojenské objekty z čias studenej vojny možno v blízkej budúcnosti zmenia majiteľa. Ministerstvo obrany sa zrejme pokúsi oceniť jednotlivé stavby, ktoré už roky nevyužíva. Mnohé z nich už v minulosti nadobudli viaceré vojenské spolky a samosprávy.

Armáda sa chce opäť zbaviť bývalej raketovej základne nad Bratislavou, ktorá sa nachádza na úpätí Devínskej Kobyly medzi mestskými časťami Dúbravka a Devínska Nová Ves. Ozbrojeným silám bývalého Československa slúžila od roku 1982, odkedy tu pôsobil protilietadlový raketový oddiel. V masívnych betónových silách boli rozmiestnené rakety typu S 125M NEVA.

"Vojenský objekt RTH Devínska Kobyla je prebytočným nehnuteľným majetkom štátu v správe Ministerstva obrany SR. Od roku 1996 ho rezort obrany nevyužíva," povedala hovorkyňa Ministerstva obrany Slovenskej republiky Danka Capáková.

Armáda sa ho v minulosti snažila viackrát predať i bezodplatne previesť na mesto či samosprávny kraj, ale neúspešne. Teraz sa opätovne pokúsi vyriešiť problém s prebytočným majetkom, ktorý chátra.

"V októbri 2016 sa uskutočnila obhliadka areálu a v súčasnosti sa zvažuje spracovanie nového znaleckého posudku s cieľom pokúsiť sa o odpredaj jednotlivých stavieb samostatne," dodala Capáková.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy