Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Arab, ktorý je podozrivý z týrania Slovenky, skončil za mrežami
Zdielať na

Arab, ktorý je podozrivý z týrania Slovenky, skončil za mrežami

BRATISLAVA / Televízia JOJ stále sleduje prípad Slovenky, ktorá sa vydala za arabského muža, a už niekoľko rokov sa obáva o svoj život a život svojich detí. Ide o prípad, ktorý polícia už v roku 2012 zmietla zo stola s tým, že v islamskom manželstve týranou ženou nie je. Po medializovaní prípadu to orgány činné v trestnom konaní vidia úpne inak. Aj bratislavský súd.

Pani o ktorej hovoríme, je matkou štyroch detí. Tri z nich má so svojim saudsko-arabským manželom. Po upozornení TV JOJ sám generálny prokurátor označil uznesenie okresného riaditeľstva policajného zboru Bratislava III z decembra 2012 takto.

"Zdôvodnenie vyšetrovateľky považuje generálny prokurátor za obludné," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Dnes obludné, v roku 2012 ale paradoxne odobrené dozorovým prokurátorom. Prečo? Žena podala trestné oznámenie na svojho arabského manžela pre týranie. Počas manželstva ju mal údajne biť aj keď bola tehotná, psychicky týrať, neustále ju vraj nahrával na mobilný telefón. Žena tvrdila polícii, že muž sa správa v ich manželstve uzavretom na Slovensku, podľa islamského práva.

Týranie

Polícia v spomínanom uznesení rozhodla, že, to čo prežíva nešťastná manželka nie je týranie, ide len o priestupok. Rozhodnutie vyšetrovateľky odobrené prokuratúrou dôvodila polícia aj tým, že podľa Islamského zákona o rodine sa žena takému správaniu zo strany manžela musí podriadiť.

"Určite dám preskúmať aj kontrolnú činnosť nadriadeného vo vzťahu k tejto vyšetrovateľke," uviedol pre TV JOJ policajný prezident gen. Tibor Gašpar.

Po medializácii prípadu TV JOJ, je všetko inak. "Pokiaľ ide o súčasný stav trestného konania voči teraz už obvinenému mužovi, bolo vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava II vznesené obvinenie pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby," upresnila krajská bratislavská prokurátorka Iveta Kopčová.

Za mrežami

Podozrivého muža okresný súd zobral do väzby. "Z dôvodnej obavy, že by mohol utiecť a skrývať sa a z obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti. Obvinený muž podal sťažnosť o ktorej po predložení spisu rozhodne Krajský súd v Bratislave," dodal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

TV JOJ sa v súvislosti s týmto prípadom prihlásil aj podnikateľ, ktorý sa pred časom taktiež obrátil na políciu. Už väzobne stíhany cudzinec ho vlani taktiež fyzicky napadol

Bojí sa o život

"Ak, existuje spravodlivosť, tak si myslím, že to bola len otázka času. Bolo to premyslené. Nebolo to likvidačné napadnutie, nemyslím si, že by ma chcel zabiť. Ale dal mi najavo, kto je pánom a kto je otrok. Bol som dosť vyplašený," hovorí napadnutý podnikateľ.

Mená oboch manželov ani ich tváre pre citlivosť prípadu ani teraz nezverejníme. Žena sa naďalej obáva o svoj život a život detí, hrozbu únosu maloletých do Saudskej Arábie vníma reálne. "Keby sme hovorili o  psychickom týraní, tak ona mňa psychicky týra, ona nesúhlasí s rozvodom. Zobrala deti a odišla preč. Má akútnu depresiu, vymýšľa si," znie vyjadrenie obvineného manžela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy