Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vrah Masár chcel po 25 rokoch na slobodu
Zdielať na

Vrah Masár chcel po 25 rokoch na slobodu

LEOPOLDOV / Jeden z prvých slovenských vrahov odsúdený na doživotie v novej porevolučnej ére chcel ísť na slobodu. Jána Molnára spolu s Ľuborom Masárom súd ešte začiatkom 90. rokov poslal za mreže za vraždu Holanďanky. Mali tam stráviť zvyšok života, ale po odpykaní 25-ročného trestu si už 74-ročný Ján Molnár podal žiadosť o prepustenie na slobodu.

O žiadosti o prepustenie z výkonu trestu sa rozhodovalo za múrmi leopoldovskej väznice. Novinári mohli byť pritom, no nemohli vytvárať žiadny obrazový a zvukový záznam. Podľa opisu ale môžeme povedať, že ide o zostarnutého muža, ktorý si pri chôdzi pomáhal paličkou.

Ján Molnár hneď v úvodnej vete prekvapil sudcu a povedal, že sťahuje svoju žiadosť o podmienečné prepustenie na slobodu.

"Ja to odvolávam, aby sa to celé zastavilo. Nežiadam o žiadne súdne pojednávanie. Beriem späť svoju žiadosť," povedal. 

Obhajuje nevinu

Zrejme ale išlo o plán. Dožitovný väzeň tak využil príležitosť, aby priamo sudcovi do rúk doručil zväzok papierov, ktoré majú preukazovať jeho údajnú nevinu. 

"Aby ste vedeli, čo sa v skutočnosti stalo. Za toto som zavretý 26 rokov," dodal. 

List s argumentami o nevine pred dvoma rokmi adresoval aj televízii JOJ.  Priznáva v ňom iba komplictvo. Vraj strážil auto obetí na príkaz Ľubora Masára.

"Ja som sa odvozu nezúčastnil s Masárom. Živých odvážal niekam na vyloženie Masár," píše sa v liste. 

V liste ďalej tvrdí, že on turistku neznásilnil ani nezaškrtil. Molnárovu verziu o nevine ale spochybňuje bývalý prokurátor, ktorý v tých rokoch dozoroval bratislavské vraždy a riešil aj tento prípad. Ján Molnár mal už vtedy deväť záznamov v registri, dokonca aj za staršiu vraždu vrátničky v študentskom domove. Na slobodu sa ale dostal vďaka Havlovej amnestii po revolúcii a vraždil opäť.

"Ten rukopis toho zahrdúsenia bol presne taký istý ako bola zahrdúsená tá vrátnička v Bratislave. Bola to veľká indícia," tvrdí bývalý prokurátor Juraj Trokan. 

Súd v utorok fakticky o Molnárovej žiadosti nerozhodoval. Môže ju tak kedukoľvek zopakovať. Ako sám povedal, niežeby nechcel ísť na slobodu, ale teraz nie je ten správny čas a okolnosti. Aj aktuálne posudky podľa jeho slov hrajú proti nemu. 

Vražda Holanďanky

V auguste 1990 Ján Molnár spolu s Ľuborom Masárom v Rakúsku znásilnili a zavraždili Holanďanku Gabrielu Groen. Jej manžela zviazali, zranili a vyhodili z auta. Muž ale útok prežil a na súde svedčil ako svedok. 

​ Oboch zločincov poslal v roku 1992 vtedajší mestský súd do väzenia na doživotie, ako prvých dvoch väzňov po roku 1989. Ján Molnár po odsedení štvrťstoročia chcel ísť na slobodu a umožňuje mu to trestný zákon.

Od roku 1989 ide o prvých dvoch väzňov, ktorí boli odsúdení na doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy