Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Strelec z Mníchova zaplatil za zbraň a náboje 4 350 eur
Zdielať na
Krimi

Strelec z Mníchova zaplatil za zbraň a náboje 4 350 eur

Zdroj: SITA

BERLÍN / Strelec z Mníchova, ktorý v júli zabil deväť ľudí a potom spáchal samovraždu, zaplatil za zbraň a náboje 4 350 eur, uviedlo štátne zastupiteľstvo vo Frankfurte nad Mohanom. Predajcu zbraní v utorok polícia zatkla. K mužovi sa dostala vďaka jeho predošlým obchodom. Predával zbrane 62-ročnému účtovníkovi aj 17-ročnému študentovi.

Osemnásťročný David Ali Sonboly, ktorý v Mníchove vraždil, sa podľa vyšetrovateľov s 31-ročným predajcom zbraní zišiel dvakrát. Prvýkrát od neho 20. mája za 4 000 eur kúpil pištoľ Glock 17 a 100 nábojov, druhýkrát 18. júla 350 nábojov za 350 eur. Predaj dohovoril cez takzvaný Darknet, obtiažne prístupnú, anonymnú časť internetu využívanú okrem iného na nelegálne obchody. 

Darknet nezamestnaný ilegálny obchodník so zbraňami využíval bežne. V minulosti tak v hesenskom Marburgu, kde ho v utorok zatkla špeciálna jednotka polície, zamenil zbrane a náboje s 62-ročným účtovníkom zo Severného Porýnia-Vestfálska. Zbraň a náboje v júli predal tiež 17-ročnému študentovi z Hesenska. 

Viacero zbraní i munícia

Keď potom izbu študenta, ktorý žije s rodičmi, v noci na 3. augusta prehľadala polícia, našla celý arzenál zbraní, okrem iného pištoľ typu Walther PK380, štyri revolvery, tri ďalšie zbrane rôznych kalibrov aj pät kilogramov strelného prachu. 

Vďaka týmto obchodom, na ktoré polícia prišla, sa vyšetrovateľom podarilo naviazať kontakt s predajcom zbraní. Dohodli si s ním fingovaný obchod, keď predstierali záujem o dvojicu zbraní a nábojov v hodnote 8 000 eur. Tridsaťjedenročného muža, ktorý už v predošlej komunikácii pripustil, že Sonbolymu predal zbraň, polícia zatkla v utorok. 

Zakopané zbrane

Muž policajtom následne naviedol k ďalším zbraniam, ktoré v bedničke zakopal neďaleko diaľnice pri Kolíne nad Rýnom. Policajti v bedničke naozaj našli zbrane, vrátane poloautomatických, a muníciu. V utorok podľa štátneho zástupcu Alexandra Badleho zatkli aj mužovu priateľku. Následne ju ale prepustili, pretože sa nedomnievajú, že by bola pri obchodoch prítomná. 

Sonboly, Nemec s iránskymi koreňmi, vraždil 22. júla pri mníchovskom nákupnom centre Olympia. Vyšetrovatelia už predtým uviedli, že bol priaznivcom krajnej pravice a vyberal si obete, ktoré vypadali ako prisťahovalci. Tera server Spiegel Online napísal, že strelec po útoku zamieril do blízkeho domu. Na jeho schodisku stretol niekoľko obyvateľov, na ktorých ale nezaútočil. Potom sa ukryl v garáži domu, ktorú po dlhšom čase opustil. Keď potom narazil na policjatov, zastrelil sa. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy