Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Znalci určili, prečo opravár (†22) spadol do výťahovej šachty
Zdielať na
Krimi

Znalci určili, prečo opravár (†22) spadol do výťahovej šachty

GALANTA / Dominik zomrel pri oprave výťahovej kabíny v galantskej nemocnici. Stalo sa tak len pár dní potom, čo tu začal pracovať. Inšpekcia práce má už závery šetrenia. Znalci konštatujú, že postup demontážnych prác bol zakázaný a veľmi riskantný.

Podľa hovorcu Siete regionálnych nemocníc Svet zdravia Tomáša Kráľa stál Dominik v čase nehody na kabíne a prerezával nosné laná. Dodal, že kabína sa zrútila, keď prerezal mladík posledné. Ani okamžitá pomoc lekárov a zdravotníkov mu už nezachránila život. Inšpekcia práce sa začala zaoberať aj tou otázkou, či mal 22-ročný Dominik školenia a skúsenosti.

Školenia absolvoval

"Inšpekciou práce bolo zistené, že Dominik mal osvedčenie na opravu vyhradeného technického zariadenia zdvíhacieho, absolvoval školenie z predpisov na zaistenie Bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, školenie pre vykonávanie prác vo výške a bol zdravotne spôsobilý na uvedené práce," potvrdil vedúci Oddelenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci z Inšpektorátu práce v Trnave Daniel Strečanský.

Inšpekcia potom skúmala, prečo sa kabína zrútila, keď mal Dominik dostatočné vedomosti a školenia na túto prácu. Odpovede na tieto otázky im dal súdnoznalecký posudok. Znalci konštatujú, že postup demontážnych prác bol zakázaný a veľmi riskantný.

"K predmetnej udalosti došlo nedostatočným zabezpečením kabíny výťahu proti pádu a nepoužitím osobných ochranných prostriedkov proti pádu," dodal Strečanský.

Vyšetrovanie pokračuje

Polícia vo vyšetrovaní stále pokračuje. "Poverený policajt naďalej zabezpečuje dôkazy, na základe ktorých bude môcť vo veci ďalej rozhodnúť," uzavrela trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy