Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri Dóme sv. Martina bola figurína moslimky so samopalom
Zdielať na

Pri Dóme sv. Martina bola figurína moslimky so samopalom

BRATISLAVA / Okolie Dómu sv. Martina je uzavreté. Pred kostolom našli postavu zahalenú v burke, so samopalom v ruke. V okolí sú mimoriadne opatrenia.

Polícia dostala oznámenie o figuríne krátko pred štvrť na desať. Informácia znela, že pred hlavným vchodom do Dómu sv. Martina sedí figurína v čiernom odeve s maketou zbrane.

Polícia miesto preverila, kvôli pyrotechnickej prehliadke prišiel na miesto aj pyrotechnik a policajt so psom, vycvičeným na vyhľadávanie výbušnín. Prítomnosť výbušniny ani iných podozrivých predmetov nepotrvrdili.

Policajti v súčasnosti vykonávajú potrebné úkony s cieľom vec čo najskôr ozrejmiť. Okolie dómu bolo niekoľko hodín uzavreté. 

Trestné oznámenie

Prípad prezval vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície, ktorý začal trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania slobody vyznania.

Polícia vyzýva verejnosť k spolupráci. V prípade, ak disponujete informáciami k skutku alebo k osobe, ktorá figurínu umiestnila, kontaktujte políciu na čísle 158.

Polícia hermeticky uzavrela okolie Dómu sv. Martina:

polícia SR

Arscibiskup vyzval na zachovanie pokoja

"Keďže došlo k prerušeniu slávenia nedeľnej omše v katedrále, na miesto osobne prišiel bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Veriacich požiadal o zachovanie pokoja a udelil im dišpenz od účasti na bohoslužbe, ktorá nemohla v chráme pokračovať," napísala Konferencia biskupov Slvoenska v stanovisku.

Jej dokončenie následne umožnili v kaplnke seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave, kam boli presunuté ďalšie dve nedeľné slávenia o pol jedenástej a dvanástej.

"Je to samozrejme poľutovaniahodné gesto. Dúfame, že polícia identifikuje jeho autorov. Treba však zachovať pokoj. Aj takéto situácie nám pripomínajú, aké dôležité je usilovať sa o pokojné spolunažívanie a prejavovať úctu," uviedol arcibiskup Zvolenský.

Odborník: išlo o provokáciu

Odborník na terorizmus si myslí, že páchateľovi išlo len o provokáciu verejnosti. "To je provokácia asi takého typu, ako keď niekto zahlási, že v tom a v tom obchodnom dome je bomba," uviedol expert na terorizmus z Univerzity Sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Klavec. Pripisuje to nálade Slovákov voči migrantom. "Sú to ľudia, ktorí toto vidia ako hlavný problém. Ako keby iné neboli," dodáva Klavec.

Takto sedela figurína pri vstupe do dómu:

noviny.sk

Pozrite si priložené video:

Na mieste je reportér Juraj Hajdin, reportáž uvidíte v KRIMI o 19:00.

Najčítanejšie správy