Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sanitku púšťajte uličkou záchrany. Takto ju vytvoríte
Zdielať na

Sanitku púšťajte uličkou záchrany. Takto ju vytvoríte

BRATISLAVA / Prípad z Trenčína, kde šofér blokoval prejazd sanitky, síce nie je bežnou praxou, no problémy záchranárom robia často vidiči aj nechtiac. Denne sa stretávajú so situáciami, v ktorých ide o život nielen pacientovi, ale aj im a samotným vodičom.

"Denne majú záchranári okolo 500 výjazdov, stretávajú sa s tým, že vodiči nevedia reagovať. V poslednej chvíli buď zastavia uprostred cesty, alebo zastavia tak, že sanitka ich nevie obísť," opisuje hovorkyňa záchrannej skupiny FALCK Alena Lacyková - Krčová.

Jednou nohou v hrobe

Vodiči záchraniek hovoria, že pri jazde, keď majú zapnuté majáky, sú jednou nohou v hrobe, druhou vo väzení. Predvídať musia dvojnásobne.

Ako teda správne jazdiť, aby sme umožnili plynulý a bezpečný prejazd vozidlu s právom prednostnej jazdy? Zákon hovorí umožniť, no nehovorí ako. Spolieha sa na zdravý rozum.

Jazda na červenú

"Mali by ste uhnúť k okraju vozovky, ľavej, pravej, treba sledovať spätné zrkadlá, či nevyužíva odstavný jazdný pruh," povedal inštruktor autoškoly Ivan Galát.

Ak stojíme v kolóne či na križovatke, manévrovanie môže byť náročné. Podľa inštruktora autoškoly treba sanitke jazdu umožniť aj za cenu jazdy na červenú.

Ulička záchrany

"Buď idem na kraj, na ostrovček, na priechod, môžem ísť na červenú," hovorí Galát.

V prípadoch, keď sa sanitka prediera kolónami áut, môže pomôcť takzvaná ulička záchrany. V Rakúsku dokonca zákon hovorí o tom, ako sa správať.

Tí, čo idú vpravo, dajú sa viac doprava, tí, čo sú vľavo, posunú sa viac naľavo. Ak to budú vodiči používať spoločne, môže to podľa výpočtov skrátiť dojazd sanitky až o 4 minúty.

Záchranke teda treba vytvoriť priestor v strede cesty, ak v spätnom zrkadle nevidíme, že ide povedzme po krajnici.

Pozrite si analýzu redaktorov Anety Pariškovej a Dáriusa Haraksina:

Najčítanejšie správy