Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Veľký požiar pri Považskej Bystrici. Oheň zachvátil skládku pneumatík
Zdielať na

Veľký požiar pri Považskej Bystrici. Oheň zachvátil skládku pneumatík

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Obrovský požiar v nedeľu ráno zamestnal 56 profesionálnych a dobrovoľných hasičov v obci Beluša. Skoro ráno začali v areáli súkromnej firmy horieť pneumatiky, ktoré pravdepodobne niekto zapálil. Pri požiari sa našťastie nikto nezranil, no v obci hrozila evakuácia obyvateľov. Plamene sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu po takmer šiestich hodinách.Prípadom sa už zaoberá polícia.

Neuveriteľný pohľad sa naskytol hasičom, ktorí prišli likvidovať požiar pneumatík v medzi sklade v obci Beluša. Plamene a kúdoly hustého čierneho dymu šľahali do výšky desiatok metrov. Dym videli aj obyvatelia Považskej Bystrice a Púchova. Obe mestá sú od Beluše vzdialené necelých 12 kilometrov. 

S obrovským požiarom bojovali profesionálni, ale aj dobrovoľní hasiči už od štvrtej ráno. Šesť profesionálnych jednotiek a šesť dobrovoľných hasičských zborov z okolitých dedín prišlo likvidovať požiar. Kyvadlovou dopravou vozili vodu, otvorenie hydrantov a vodojemov zabezpečil starosta.

Hrozila evakuácia

"Prvoradá úloha bola zabezpečiť dostatok vody na hasenie požiaru. Taktiež ťažkou technikou oddeliť ohnisko, aby sa požiar nešíril ďalej a dostali sme ho pod kontrolu," vysvetlil starosta obce Ján Prekop.

Obyvatelia Beluše mali samozrejme strach. Starosta obce občanov požiadal, aby si pozatvárali okná. Vo firme v ktorej požiar nadránom vznikol boli len zamestnanci súkromnej bezpečnostnej služby, ktorí objekt v noci strážia, zástupca firmy tak predpokladá, že išlo o úmysel.

"Vychádzame z toho, že pneumatiky sa samé nevznietia, v areáli sa nepracovalo horelo to na kraji nášho medziskladu. Predpokladáme, že požiar bol založený úmyselne," uviedol zástupca firmy Peter Krasnec.

Vysoké škody

V areáli firmy je uskladnených približne 500 ton pneumatík. Z toho približne 70 ton zasiahol požiar, prípadom sa už zaoberá polícia, no škody budú vysoké.

"Predbežnú škodu odhadujeme na 30 až 50 tisíc eur, ale to bude jasné až po ukončení vyšetrovania," dodal zástupca firmy.

Hasičom sa podarilo požiar lokalizovať po takmer šiestich hodinách, pracovníci civilnej ochrany nenamerali v ovzduší žiadne škodliviny. Priestory požiaroviska však  budú musieť hasiči sledovať aj potom, ako požiar úplne zlikvidujú.

Najčítanejšie správy