Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia obvinila z poisťovacieho podvodu 133 ľudí, na nehodách zarobili milióny
Zdielať na
Krimi

Polícia obvinila z poisťovacieho podvodu 133 ľudí, na nehodách zarobili milióny

BRATISLAVA, PRAHA / Policajti vyšetrujú najrozsiahlejší poistný podvod za posledných 10 rokov. Vyšetrovatelia už obvinili viac ako 100 členov skupiny autíčkárov. Jej členovia mali nakupovať jazdené autá a následne s nimi úmyselne havarovať. Z poistiek potom inkasovali milióny českých korún.

"Ide o veľmi rozsiahli prípad podvodu, s akým sa nikdy počas svojej kariéry nestretli ani naši skúsení vyšetrovatelia," uviedol hovorca Polície Českej republiky Praha Jan Daněk.

Dokopy 133 obvinených, 360 výsluchov obetí a obvinených a 33-tisíc strán súdneho spisu. To sú čísla ktoré hovoria za všetko. Po siedmich rokoch môžu policajti povedať, že je tento prípad vyriešený.

"Spôsobená škoda je vo výške 40 miliónov českých korún. Páchatelia sú podozriví, že spáchali 90 skutkov a poškodili 14 poisťovní," dodal policajný hovorca.

Organizovaný gang

Bol to gang, v ktorom mal každý svoju rolu. Jeden kúpil v bazári lacné auto, druhý zas luxusné. Obaja zaplatili autám povinné zmluvné poistenie a po dohode lacné auto nabúralo v plnej rýchlosti do toho luxusného.

"Priamo v autách sedeli šoféri, takzvaní kaskadéri. Tí do seba naozaj narazili, aby nehoda vyzerala naozaj dôveryhodne," vysvetlil policajný hovorca.

Podvodníci po havárii nechali auto vždy opraviť, nechali si vyplatiť poistku a auto zaradili opäť do kolobehu podivných nehôd.

Príkazy z väzenia

Jedno auto tak havarovalo aj päťkrát a peniaze z poistiek sa len sypali. Aby toho nebolo málo, auto nakoniec rozrezali a nechali zmiznúť, nahlásili ako kradnuté a opäť zinkasovali poistku. A všetkému šéfoval jeden muž, navyše z väzenia.

"Sedí vo väzení a je odsúdený za podobnú majetkovú trestnú činnosť," uviedol hovorca Polície Českej republiky Praha Jan Daněk.

Pokiaľ bude šéf gangu usvedčený, odsedí si ďalších desať rokov. Ďalším 132 obvineným hrozia nižšie tresty a to podľa role, ktorú v poistnom podvode hrali.

Najčítanejšie správy