Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rýchlostný maratón odhalil 2 196 dopravných priestupkov
Zdielať na

Rýchlostný maratón odhalil 2 196 dopravných priestupkov

Počas dopravno-preventívnej akcie Rýchlostný maratón odhalili policajti 2 196 porušení dopravných predpisov. Ako dnes na brífingu informoval viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel, v dňoch 21. a 22 . apríla sa policajti zapojili do 2. ročníka medzinárodnej akcie, ktorej cieľom je dohliadať na dodržiavanie predpísanej povolenej rýchlosti. Do akcie sa tento rok zapojilo 20 európskych štátov.

"Táto akcia je odkazom na to, že neprimeraná rýchlosť je u nás druhou najčastejšou príčinou nehodovosti," povedal Ábel. Polícia podľa neho pred maratónom dostala od občanov 591 podnetov na úseky, kde je potrebné dohliadať na dodržiavanie povolenej rýchlosti.

Z týchto podnetov využili policajti celkom 92 percent. Do preventívnej akcie sa zapojilo 596 policajtov. Podľa Ábela v priebehu 24-hodinovej akcie nedošlo na slovenských cestách k žiadnemu úmrtiu.

Akcia mala význam

V priebehu akcie tiež zaznamenali 37 dopravných nehôd, čo je o 27 menej ako v uplynulom roku. "Už toto naznačuje, že akcia mala význam," vyhlásil Ábel.

Podľa riaditeľa Odboru dopravnej polície Prezídia PZ Jána Ignatáka policajti napomenutím vybavili 19 percent zistených dopravných priestupkov. "Mysleli sme, že bude možné takto vybaviť viac," povedal s tým, že to nebolo možné, keďže podľa zákona sa prekročenia rýchlosti o 20 kilometrov za hodinu v obci a o 30 kilometrov mimo obce musia riešiť v blokovom konaní.

Disciplína sa zlepšuje

Zistené pritom podľa neho boli viaceré prekročenia povolenej rýchlosti o 45 až 50 kilometrov za hodinu. Ženy sa dopustili 361 priestupkov, čo predstavuje podľa Ignatáka 16 percent zo všetkých priestupkov.

Podľa polície od začiatku roka k dnešnému dňu zahynulo na slovenských cestách 54 osôb, čo je o 12 menej ako v roku 2015. Evidujú 3 695 dopravných nehôd, čo je o 63 menej ako v uplynulom roku. Ťažkých zranení zaznamenali 216, čo je o 75 menej oproti minulému roku. "Disciplína na cestách sa zlepšuje a bude sa zlepšovať," dodal Ábel.

Reportáž spracoval redaktor Juraj Hajdin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy