Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Silná explózia pri Banskej Bystrici. Príčina je neznáma
Zdielať na

Silná explózia pri Banskej Bystrici. Príčina je neznáma

BANSKÁ BYSTRICA / Silná explózia sa ozvala na dvore bývalého družstva v Nemciach pri Banskej Bystrici. Vybuchla avia plná zariadenia predajcu občerstvenia. Policajti nenašli ani nálož a v poriadku boli aj všetky propánbutánové fľaše.

Najskôr sa ozvala ohlušujúca rana, potom prišla silná tlaková vlna. Pocítili ju aj ľudia v neďalekej budove. Muža v jednej z miestností dokonca zhodila na zem.

Z avie naloženej zariadením toho veľa nezostalo. Všetko rozmetalo po okolí.

Ťažké zadné dvere z avie dopadli o 20 metrov ďalej, zdeformovaná je celá kabína. Výčap, chladnička aj zariadenie z nákladného priestoru rozhádzalo po celom dvore.

"Spätné zrkadlá vyskákali, aj svetlá von, žalúzie prevrátilo na dverách, taká to bola petelica," opisuje svedok.

Príčina (ne)známa

V nákladiaku bolo aj niekoľko propánbutánových fliaš, ktoré skontrolovali hasiči, no žiadna z nich nebola roztrhnutá. Policajti neobjavili ani nálož.

"K výbuchu a poškodeniu odstaveného nákladného motorového vozidla došlo z doposiaľ nezistených príčin," informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Odborníci si lámali hlavu nad tým čo mohlo explóziu spôsobiť. 

Podľa majiteľa je najpravdepodobnejšou príčinou explózie. "Bola búrka," potvrdzuje.

"Myslím, že je to reálne, pretože propán bután je zmes extrémne horľavých plynov, so vzduchom vytvára výbušnú zmes, túto zmes zapáli akákoľvek teplota, stačí iskra alebo výboj a daná zmes vybuchne," vysvetľuje Iveta Marková z katedry životného prostredia Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela.

Po takomto výbuchu dochádza podľa odborníčky k silnej detonačnej vlne. Blesk pritom vôbec nemusel udrieť priamo do nákladného auta.

"Blesky vo vzduchu majú chápadlá, vzduch je nabitý statickou elektrinou, má sa kde šíriť, možno ušiel ten plyn mimo dodávky a došlo k výbuchu,"
hovorí Marková.

Šťastie v nešťastí

V čase explózie bol dvor prázdny. Asi pol hodinu predtým odtiaľ odišli poslední zamestnanci. Nedošlo tak k žiadnym zraneniam.

Škoda sa ale vyšplhala na minimálne 10 tisíc eur.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy