Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matúš je po zásahu prúdom v umelom spánku, previezli ho do Bratislavy
Zdielať na

Matúš je po zásahu prúdom v umelom spánku, previezli ho do Bratislavy

BANSKÁ ŠTIAVNICA / Pätnásťročný Matúš, ktorého v Banskej Štiavnici zasiahol elektrický prúd je stále v umelom spánku. Lekári hovoria o popáleninách na 70 až 80 percentách tela. Polícia okolnosti nehody vyšetruje a začala trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví.

Matúša previezli vrtuľníkom do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Jeho stav je natoľko vážny, že lekári rozhodli o jeho prevoze do popáleninového centra v Bratislave.

Nešťastie sa stalo na okraji Banskej Štiavnice. Podľa svedkov bola pri stĺpe partia asi siedmich detí. Matúš vyliezol na stĺp vysokého napätia. Dostal sa na úroveň drôtov a vtedy ho zasiahol prúd.

Visel za nohu

Tínedžer zostal visieť za ľavú nohu na konštrukcii vo výške niekoľkých metrov. "Kosila som trávu. Počujem skratové zvuky, vidím len plamene a horelo," opisuje suseda.

Matúšov kamarát vyliezol hore a z strhol z neho horiace tričko. Stĺp bol stále pod vysokým napätím. Susedia volali pomoc. Hasiči chlapca mohli zniesť dole až potom ako pracovníci elektrárni odpojili prúd. "Malo to 22 tisíc voltov," dodáva sused.

Popálenie vnútorných orgánov

Chlapec má popáleniny druhého a tretieho stupňa na približne 70 percentách tela. "Pri popáleninách vysokým napätím dochádza u pacienta k vážnym zraneniam. Najvážnejšie nie sú povrchové popáleniny, ale dochádza k popáleniu vnútorných orgánov," hovorí záchranár Tomáš Mydlo.

Chlapca udržiavajú v umelom spánku, previezli ho na špecializované pracovisko popálenín v Bratislave. "Predpokladaná doba liečenia, ak bude všetko v poriadku, je sedemdesiat dní," uviedol prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Bratislave Ján Koller. 

Polícia okolnosti nešťastnej udalosti vyšetruje. Začali trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy