Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Falšovatelia zo stávkovej kancelárie Formula odišli s podmienkami
Zdielať na

Falšovatelia zo stávkovej kancelárie Formula odišli s podmienkami

TRENČÍN / Okresný súd v Trenčíne vo štvrtok uzavrel kauzu stávkovej kancelárie Formula-tip. Sedem obvinených uzatvorilo dohodu o vine a treste, súhlasili s dvojročnými podmienečnými trestami a tiež s pokutami do tritisíc eur. Rozsudok je tak právoplatný.

Obvinení od septembra 2006 do apríla 2007 najmenej v 20 prípadoch zabezpečili v pobočkách stávkovej kancelárie po celom Slovensku natipovanie tiketov so športovými zápasmi.

"Neskôr ich v sídle spoločnosti Formula-tip v Považskej Bystrici zásahmi do počítača pozmeňovali. Na tiketoch nechali registračné čísla, označenie stávkovej kancelárie, dátum, vklad a hodnotu manipulačného poplatku a pozmenili jeho formu, počet už skončených športových zápasov, výherný kurz a výhru. Tikety sa tak stali výhernými," informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Škoda za stotisíc eur

Celkovú škodu v tom čase vyčíslili na takmer 6,3 milióna eur, sumu neskôr zmenili na necelých 100 tisíc eur. "Peniaze si vybrali v hotovosti, použili ich na svoje osobné potreby a na vyplácanie pracovníkov jednotlivých pobočiek," dodal Tarabus.

Proces trval desať rokov, podľa špeciálneho prokurátora Jána Šantu bolo v tomto prípade dokazovanie viny a ustaľovanie škody mimoriadne náročné.

"Treba rozlišovať medzi hodnotou pozmenených tiketov a skutočnou sumou, ktorú si obvinení neoprávnene prisvojili. Spočiatku sa hodnota tiketov stotožňovala s hodnotou škody, to sa postupne vyšpecifikovalo až do tejto sumy," spresnil Šanta.

Zmenené obvinenie

Pôvodne bola skupina obvinená aj zo zosnovania zločineckej skupiny, špecializovaný trestný súd toto obvinenie zmenil. "Rozhodli, že nejde o znaky zločineckej skupiny, len o znaky organizovanej skupiny," povedal Šanta.

Hlavný organizátor trestnej činnosti, ktorý sa ku všetkému priznal, pred niekoľkými rokmi zomrel. Traja obvinení pri vyšetrovaní spolupracovali s políciou. "Túto skupinu usvedčili a po zabezpečení dôkazov sa ostatní priznali," dodal Šanta.

Stávková kancelária Formula

Obhajca Milan Valášek bol po vynesení rozsudku spokojný len čiastočne. "Možno to mohlo aj lepšie skončiť, ale po toľkých rokoch to zhruba zodpovedá tomu, čo sa vyšetrovalo a dokazovalo. Ak by bolo hlavné pojednávanie, pokúšali by sme sa o lepší výsledok," dodal Valášek.

Stávková kancelária Formula sa dostala do problémov v roku 2007, keď polícia obsadila viac ako päťdesiat pobočiek i považskobystrické sídlo stávkovej kancelárie. Do akcie bolo zapojených približne 300 policajtov z celého Slovenska, vrátane ďalších špeciálnych zložiek. Dôvodom bolo podozrenie na neoprávnený zásah do softvéru, ktorý používala spoločnosť, čím došlo k pozmeneniu už podaných tiketov na výherné.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy